Feiten en fabels over de spiraal: dit is alles wat je wilt weten
Er zijn tegenwoordig diverse anticonceptiemiddelen te vinden. De spiraal is één van de populairste vormen. Toch bestaan er helaas nog steeds flink wat misverstanden over de spiraal, wat je misschien wel tegenhoudt om hem te laten plaatsen. Het spiraaltje is langwerkend, betrouwbaar én beschermt. Maar wat weet je er nou écht over?
Wij zetten alle feiten en fabels voor je op een rij.
De spiraal: feiten en fabels
First things first. Er bestaan twee soorten spiraaltjes: de hormoonspiraal en koperspiraal. Beiden zijn betrouwbaar, maar verschillen wel. Zo heeft de hormoonspiraal – zoals de naam eigenlijk al zegt – hormonen en heeft de koperspiraal helemaal geen hormonen. Verder werkt de spiraal net wat anders dan andere anticonceptiemiddelen.
Denk je erover na om de spiraal uit te proberen? Dit zijn de feiten en fabels op een rijtje.
1. Het plaatsen van een spiraaltje doet pijn: feit
Het plaatsen van een spiraal is helaas niet pijnloos. Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel pijn dit doet. Je kan van te voren pijnstillers innemen en in sommige gevallen krijg je verdoving tijdens het plaatsen. Na de plaatsing is er ook een kans dat je dagenlang last kan hebben van onderbuikpijn. Vervelend, maar het hoort er bij.
2. De hormoonspiraal bevat één hormoon: feit
De hormoonspiraal bevat een lage dosis hormonen. Dit zijn dezelfde hormonen die in je eierstokken worden geproduceerd en die helpen om je menstruatiecyclus te regelen. De spiraal bevat ook nog het middel progestageen. Sommige anticonceptie bevatten ook nog het hormoon oestrogeen, maar de hormoonspiraal niet. Mocht je om diverse redenen geen oestrogeen hebben, dan is de hormoonspiraal perfect.
3. De spiraal groeit niet vast: feit
Het zal je grootste angst zijn, een spiraal die vastgroeit. Je hoeft je gelukkig geen zorgen te maken dat dit gebeurt. Wat vaker voorkomt is dat het spiraaltje bij gynaecologisch onderzoek moeilijk te verwijderen is doordat de touwtjes zijn opgekruld in de baarmoederhals. Meestal kan de gynaecoloog dit gemakkelijk oplossen bij een gynaecologisch onderzoek.
4. Als je spiraal eruit is, duurt het lang voordat je weer zwanger kunt worden: fabel
Zodra de spiraal eruit is, ben je direct weer vruchtbaar. Je behoudt je normale cyclus, maar het kan voorkomen dat je cyclus nog wel even op gang moet komen. Meestal is dit binnen drie maanden weer helemaal hersteld.
5. Een spiraaltje kan je kwijtraken in je baarmoeder: fabel
De spiraal kun je gelukkig niet kwijtraken in je baarmoeder, want zo groot is het niet. Wat wél kan, is dat er tijdens de plaatsing van de spiraal door de baarmoederwand wordt geprikt. Het is dan mogelijk dat het spiraaltje niet in de baarmoeder terechtkomt, maar in de vrije buikholte. Met een echocontrole is altijd goed te zien of de spiraal goed geplaatst is of niet.
6. De hormoonspiraal is veel betrouwbaarder dan de pil: fabel
De spiraal is net zo veilig als de anticonceptiepil. Met de pil moet je wel opletten dat je het iedere dag op dezelfde tijdstip inneemt, anders werkt het minder betrouwbaar. Als je een spiraaltje hebt hoef je hier geen rekening mee te houden. Dat maakt deze anticonceptie ook wat makkelijker.