We doen massaal aan ‘financial overcommitting’ – zo stop je ermee
“Betaal €90 (of in 3 delen van €30)”, een quote die je portemonnee meer kwaad dan lief doet. Onderzoek wijst uit dat millennials en Gen-Z’ers massaal aan financial overcommitting doen, iets wat door deze manier van afrekenen kan ontstaan. Wat is dit precies? En hoe voorkom je dit?
Je financiën onder controle houden is tegenwoordig enorm lastig.
Financial overcommitting
Een abonnement op een luisterboek-app (omdat die ene influencer een kortingscode had) en een afbetaling van een geweldig paar schoenen (waarvoor je op het moment van kopen nét niet genoeg geld voor had): het zorgt voor financiële struggles. Niet alleen is het stressvol om betalingsherinneringen te ontvangen, het zorgt er ook voor dat je geen grip op je financiën hebt. Je geeft meer uit dan je je eigenlijk kunt veroorloven, oftewel financial overcommitting.
Uit een onderzoek van MoneyPlus blijkt dat millennials en Gen-Z’ers te veel financiële verplichtingen aangaan, waardoor ze makkelijk in de schulden raken. Ook wordt er veel minder gespaard. Al die aankopen resulteren in het feit dat je iedere maand weer op nul uitkomt.
Hoe komt dit?
Dat we massaal spenden heeft waarschijnlijk te maken met de mogelijkheid van koop-nu-betaal-later opties. Ook wordt het kopen van spullen gemakkelijker, aangezien alles met één klik op de knop in huis te halen is. En wat dacht je van een Instagram- of TikTok-feed vol met influencers die je beweren dat iets echt het geld waard is?
Volgens hetzelfde onderzoek ontstaat er een negatieve spiraal bij financial overcommitting. Zo zouden sommigen zelfs een impulsaankoop doen om de pijn van alle geldstress even te vergeten. Een dopamine-shotje om vervolgens nog meer schulden te krijgen – lijkt ons geen goed idee.
Hoe voorkom je financial overcommitting?
We horen je denken: dat is simpel, namelijk minder uitgeven. Om het je iets gemakkelijker te maken, delen we een aantal tips.
- Breng al je vaste lasten in kaart. Schrijf op wat je in een maand echt moet betalen, denk aan huur, water, gas, abonnementen, et cetera.
- Verdeel het bedrag dat overblijft op in delen. Wat mag/kan je in een week uitgeven aan leuke dingen, zoals etentjes of shopsessie?
- Beperk buy now pay later opties. Als je iets wil hebben, betaal het dan meteen. Krijg je de optie om iets in delen te betalen? Reken uit of je het totaalbedrag op het moment van kopen zou kunnen betalen. Wanneer dit niet het geval is, dan is deze aankoop helaas iets te duur voor jouw budget.
- Voorkom impulsaankopen. Houd je aan de 24-uursmethode, zodat je niets gaat kopen om je beter te voelen. Er zijn ook andere dingen die je een goed gevoel geven, bak een taart of drink koffie met een vriendin.
Last but not least, stop met het opbouwen van een gigantische Klarna-schuld. Eerder schreven we al een aantal tips om de verleiding te weerstaan:
Het leed dat achteraf betalen heet: zo kick je af van Klarna