De 5 grootste financiële fouten die net-afgestudeerden maken
Dag pasta pesto en budget wijn, het echte ‘grote mensen leven’ gaat beginnen en daar hoort een ‘grote mensen salaris’ bij. Dat betekent wel dat je ook serieuzer over geld moet gaan nadenken. De kans is namelijk groot dat er niet alleen meer geld binnenkomt, maar ook uitgaat. In dit artikel delen we de 5 grootste financiële fouten die net-afgestudeerden maken.
Je hebt er je hele leven profijt van als je je bewust wordt van deze financiële fouten, dus lees snel door.
Financiële fouten net-afgestudeerden
Maak jij één of meer van deze financiële fouten?
Geen idee hebben hoe het met je financiën gaat
Ik heb inmiddels heel wat mensen gesproken over hoe ze sparen. En wat doen mensen die veel hebben gespaard? Ze checken hun bankrekening regelmatig en houden precies bij wat erin en eruit gaat.
Dit is iets wat ik in ieder geval niet deed toen ik net uit de schoolbanken kwam. Maar nu ik bijna drie jaar over geld schrijf, kan ik met zekerheid zeggen dat dit dé tip is die ik eerder had willen weten. Het is wat mij betreft echt de eerste stap op weg naar minder geldzorgen en meer spaargeld.
Een goede tip van Wisebread als je die eerste stap achter de rug hebt: doe elke maand – minstens – één ding waardoor je meer leert over persoonlijke financiën. Je kunt hierbij denken aan het luisteren van podcasts of het lezen van boeken.
Boven je stand leven
“Veel studenten hebben jaren zuinig geleefd en denken dat dit niet meer hoeft zodra ze zijn afgestudeerd en een ‘echte’ baan hebben”, vertelt Christopher Lyman, een financiële planner bij Cambridge Investment Research aan CNBC. “Wat velen zich niet realiseren is dat die inkomsten niet extra zijn en snel zullen opgaan aan extra uitgaven waaraan ze niet gewend zijn.”
Natuurlijk is er niets mis met iets leuks kopen van je eerste salaris, maar daarna is het belangrijk om zo snel mogelijk een noodfonds bij elkaar te sparen. Met dit spaarpotje kun je zo’n drie tot zes maanden je vaste lasten betalen, mocht er bijvoorbeeld toch iets gebeuren met je net verkregen baan.
Ik weet nog dat ik als net-afgestudeerde compleet overweldigd was door al dat geld dat ik opeens binnenkreeg aan het einde van de maand en dat ik het daardoor uitgaf als water. En elk jaar zie ik hetzelfde gebeuren bij mensen die net afgestudeerd zijn. Begin alvast met sparen, want na dat noodfonds zijn er nog genoeg andere dingen die het sparen waard zijn, zoals een koophuis.
Niet meteen beginnen met pensioen opbouwen
Wanneer je bij een groot bedrijf gaat werken, zal je wel meteen pensioen gaan opbouwen. Maar er zijn steeds meer bedrijven (zeker in bepaalde sectoren zoals IT en de media) waarin dit niet meer automatisch gebeurt. Deze bedrijven bieden vaak wel een mogelijkheid om bij een bepaalde partner pensioen op te bouwen, maar als net-afgestudeerde moet je dit zelf regelen.
Wanneer je zelf een hap uit je salaris moet nemen voor ‘later’, is de verleiding groot om dit uit te stellen. Je pensioen is immers nog zo ver weg: je bent juist net begonnen met werken. Maar bij je pensioen geldt: hoe eerder je begint met opbouwen, hoe warmer jij erbij zit op je oude dag.
Niet beginnen met beleggen
Zodra je je noodfonds bij elkaar hebt gespaard, kun je gaan beginnen met beleggen. Ook hierbij geldt namelijk: hoe eerder je begint, hoe groter je vermogen kan groeien. Daarom zal je toekomstige zelf je dankbaar zijn als je in de twintig begint met beleggen.
Bij beleggen denken mensen vaak aan in aandelen beleggen en daardoor veel risico lopen, maar je kunt het ook anders aanpakken. Een leestip is het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse.
Enne… Je hoeft niet meteen met enorme bedragen te gaan beleggen. Met ‘maar’ 50 euro per maand kun je bijvoorbeeld een vermogen van meer dan een ton hebben opgebouwd na 40 jaar.
Niet onderhandelen
Nog een fout die veel net-afgestudeerden maken: niet onderhandelen bij hun eerste baan. En ik snap het. Je bent dankbaar dat het bedrijf je een kans geeft (je hebt immers nog geen ervaring), onderhandelen is best spannend en ongemakkelijk en misschien heeft niemand je vertelt dat onderhandelen überhaupt een optie is.
Moet je nog je eerste baan vinden? Onthoud dan dat een werkgever in eerste instantie nooit het maximale aanbiedt. Hij of zij verwacht namelijk dat je gaat onderhandelen. Het is belangrijk dat je dit dan ook doet, succes!
Niet onderhandelen als je begint met werken? Dit is de impact die dat op je gehele carrière heeft