De 3 grootste fouten die je kunt maken bij een eindejaarsgesprek
Zenuwachtig neem je plaats tegenover je baas of leidinggevende (misschien dit jaar wel digitaal). Het is weer zover: het eindejaarsgesprek. Eén keer per jaar hebben werknemers een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek om te kijken hoe het afgelopen jaar is gegaan en waar ze zich volgend jaar in kunnen ontwikkelen. Dat is altijd een spannend gesprek. Maar zo lang je deze fouten niet maakt, komt het helemaal goed.
Dit zijn de drie grootste fouten die je kunt maken bij een eindejaarsgesprek. Natuurlijk vertellen we ook hoe je het beter wél kunt aanpakken.
Jezelf niet goed voorbereiden
Als het beoordelingsgesprek eraan komt, is dit het ideale moment om je eigen prestaties eens (eerlijk!) onder de loep te nemen. Het is belangrijk om je voor te bereiden op het gesprek, zodat je goed hebt nagedacht over wat je leidinggevende je misschien zal vertellen. Zo sta je nooit met je mond vol tanden en laat je zien dat je jouw persoonlijke ontwikkeling serieus neemt.
Ga er eens echt een avond goed voor zitten met je laptop of pen en papier en schrijf op wat er het afgelopen jaar goed ging en wat minder. Heb je jouw doelen behaald? Waarom wel of waarom niet? Wat heb je bijgedragen aan het bedrijf? Wat zijn jouw successen dit jaar? Vervolgens kun je kijken waar jij je nog in wil ontwikkelen en hoe jouw leidinggevende jou daarin zou kunnen steunen.
De feedback persoonlijk nemen
Kijk je op tegen het eindejaarsgesprek of functioneringsgesprek? Je bent niet de enige. Sterker nog: meer dan één derde van de Nederlandse werknemers heeft zelfs slapeloze nachten omdat het gesprek eraan komt. Ze zijn bang dat de baas negatieve feedback heeft.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle ‘kritiek’ die jouw baas of leidinggevende niet voor jou als een complete verrassing mag komen. Hij of zij moet deze feedback al eerder met je besproken hebben. Als het goed is, zal je dus niet te maken krijgen met compleet nieuwe informatie.
Toch blijft het beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek spannend, want het is zeker dat je feedback gaat krijgen – daar is het gesprek immers voor. Probeer hier een positieve twist aan te geven: yes, je krijgt feedback! Je weet waar je op kunt verbeteren en stelt met je leidinggevende als het goed is een plan op om dit te bereiken. Bij een functioneringsgesprek is dit zelfs een gesprek die twee richtingen op gaat. Je kunt bijvoorbeeld ook aangeven hoe de samenwerking beter kan.
De grootste fout die je bij het eindejaarsgesprek kan maken, is waarschijnlijk de feedback als een persoonlijke aanval op te vatten. Ga nooit tegen je leidinggevende in, ook niet als je je er totaal niet in herkent. Natuurlijk kan je wel aangeven dat je geraakt of verbaasd bent door de feedback. Laat het één seconde bezinken en maak het daarna concreet. Kan je leidinggevende voorbeelden geven? Stel genoeg vragen, zodat het helemaal duidelijk voor je is.
En onthoud: je werk en je persoonlijkheid zijn twee aparte dingen. Als je die twee los van elkaar kan zien, zal het makkelijker zijn om feedback te ontvangen.
Niet onderhandelen
Alsof het functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek nog niet spannend genoeg was… Toch is een positieve beoordeling het ideale moment om over een salarisverhoging te beginnen. Bij sommige bedrijven is dit zelfs een vast onderdeel van het gesprek. Het is daarom een gemiste kans als je het niet eens probeert (wat bij veel mensen het geval is).