Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 3 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Een fuck off-fonds: waarom je het nodig hebt en hoe je het opbouwt

We denken dat we financieel stabiel zijn wanneer we iedere maand de huur op tijd overmaken, de overige vaste lasten betalen, wat geld overhouden om leuke dingen van te doen en een beetje sparen. Maar wat als alles misgaat? Heb jij dan nog de vrijheid om te stoppen met werken of uit een relatie te stappen zonder geldzorgen? Dit is waarom je een fuck-off-fonds nodig hebt.

Een fuck off-fonds – a.k.a. een de pot op-potje – is een buffer die ervoor zorgt dat je alle vrijheid hebt om uit een onprettige situatie te stappen zonder je zorgen te maken om geld. Zo’n buffer haalt wat druk van de ketel.

Want wat als je een nieuwe horror-baas krijgt waardoor je iedere dag met tegenzin naar je werk gaat? Of wat als samenwonen met je partner ineens vies tegenvalt? Het fuck off-fonds zorgt ervoor dat jij niet afhankelijk bent van een persoon of baan, maar moneywise op eigen benen kan staan.

Waarom wij vrouwen zo’n potje nodig hebben

Zo’n de pot op-potje is belangrijk en zeker voor vrouwen. Cijfers van het CBS tonen aan dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen financieel afhankelijk is van een partner, familie of de overheid. Een onderzoek van Glamour VS toont aan dat 71% van de ondervraagde vrouwen vast zitten aan een baan omdat ze het niet kunnen veroorloven ontslag te nemen. Ai, daar schrikken we van. Wie een beetje realistisch nadenkt, weet dat tegenslagen altijd mogelijk zijn. Ook wanneer je ze niet verwacht. Een financieel vangnet is dus geen overbodige luxe.

Paulette Perhach riep het fuck off-fonds in het leven, zij gebruikte haar buffer om door Zuid-Amerika te reizen en haar droomcarrière te starten. Haar stuk hierover ging viral, ze vertelt je waarom een buffer essentieel is.

“I’ve gone on nice trips; I’ve had wonderful meals with the money I’ve saved. But no experience is as good as it feels to know I have control over my own life because I can afford to make the changes I want to make at any time. The f*ck-off fund is all about power.”

En geloof ons: als de dag komt dat jij ergens helemaal klaar mee bent, dan ben je jezelf dankbaar.

Hoe je je eigen fuck off-fonds opbouwt in een paar stappen

Een de pot op-potje is handig, maar een enorme smak geld is niet zomaar gespaard. Ben jij ‘niet zo goed met geld’? Volg de volgende stappen en sparen wordt een fluitje van een cent.

Stap 1: zorg voor overzicht

Geen idee waar je geld heengaat? Wij herkennen het. Niets is zo vervelend als een flink gedaalde rekening zien en niet te weten waar jij je zuurverdiende centen nou precies aan uit hebt gegeven. Meer inzicht in je uitgaven is belangrijk om bewuster met geld om te gaan. De meeste banken hebben apps die jouw maandelijkse uitgaven op een rijtje zetten en indelen per categorie. Zo heeft ABN AMRO de app ‘Grip’ en Rabobank het ‘Huishoudboekje’.

Stap 2: bereken hoeveel je nodig hebt

Dit is het moment waarop jij jouw gameplan bedenkt. Nu je jouw inkomsten en uitgaven duidelijk op een rijtje hebt, weet je hoeveel je maandelijks nodig hebt om te kunnen ‘overleven’. Nu is het aan jou de keuze hoeveel tijd je wil kunnen overbruggen met jouw fuck off-fonds. Sommigen willen een jaar speling hebben, terwijl voor anderen drie maanden genoeg is. Bereken hoeveel je maandelijks wil sparen en nu weet je hoelang je gaat doen over het opbouwen van jouw potje.

Stap 3: open een rekening

Om het overzicht te bewaren open je een aparte rekening voor jouw vrijheidsbuffer. Dit kan bij je huidige bank, maar ook bij een nieuwe bank. Op spaarinformatie.nl vind je welke banken de meeste rente geven en vanaf welk saldo. Een beetje rente is altijd mooi meegenomen, right? 

Stap 4: pay yourself first

De pay yourself first-methode houdt in dat je na het ontvangen van je salaris eerst geld overmaakt naar je spaarrekening en dan pas je vaste lasten betaalt. Het is belangrijk dat je sparen ook als vaste last gaat zien. Wanneer je eerst jezelf en je vaste lasten betaalt, houd je een bedrag over om van rond te komen. Deze methode is effectief omdat het je dwingt te roeien met de riemen die je hebt.

Stap 5: probeer te bezuinigen

Vind je dat er te weinig overblijft om van te leven? Probeer dan eens minder uit te geven, in plaats van minder te sparen. En nee, je hoeft echt niet op een houtje te bijten, vaak zitten de kosten vaak in de kleine dingen.

Ga bijvoorbeeld één keer per week boodschappen doen, zo voorkom je dat je steeds ‘nog even wat extra’s meeneemt’. Zorg dat je altijd een maaltijd in de vriezer hebt liggen, waardoor je minder snel eten afhaalt. En last but not least: vind jouw latte factor. Een latte factor is een kleine terugkerende – meestal onbewuste – uitgave. Het lijkt heel onschuldig, maar bij elkaar is het een behoorlijk bedrag. Bijvoorbeeld de latte’s die je haalt onderweg naar werk, dat ene broodje dat je iets te vaak bestelt of die dure chocolade die je niet kan laten liggen in de supermarkt. Probeer dit minder te doen of een goedkoper alternatief te vinden.

https://www.nsmbl.nl/geld-sparen/

ElleGlamour

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.