Gaslighting komt regelmatig voor in relaties: zo herken je of je partner dit bij jou doet
Er bestaat een grote kans dat je wel eens gehoord hebt van ‘gaslighting’: het is namelijk een term die tegenwoordig veel rondgaat op sociale media. Gaslighting komt regelmatig voor in relaties en is een vorm van emotionele mishandeling die veel effect kan hebben op een partner. Daarom is het goed om te weten wat gaslighting precies inhoudt en hoe je het kunt herkennen.
Wat is gaslighting?
De definitie van gaslighting komt – zoals sommige mensen denken – niet geheel overeen met manipuleren of liegen. Gaslighting is liegen of manipuleren met de bedoeling iemand ervan te overtuigen dat hij of zij ‘gek’ is om zo emotionele, psychologische en economische controle over iemand anders te nemen. Het specifieke onderdeel dat aanwezig moet zijn om iemands gedrag gaslighting te noemen, is dus die intentie om iemand ‘gek’ te laten lijken of voelen.
Om een concreet voorbeeld van gaslighting te geven: jij en je nieuwe partner spreken samen af om dating-apps te verwijderen. Toch ontdek je via een vriendin dat je partner nog steeds op de apps zit en je confronteert hem of haar hiermee. Vervolgens doet je nieuwe partner alsof jullie gesprek over het verwijderen van de apps nooit heeft plaatsgevonden, waardoor je haast aan jezelf begint te twijfelen: “Heb ik het me dan toch verbeeld of gedroomd?”.
Hoe herken je gaslighting in je partner?
Gaslighting is een enorme red flag. Het wordt gezien als een vorm van emotionele mishandeling en kan ontzettend veel effect op je hebben. Daarom is het goed om te weten hoe je gaslighting herkent: het wordt namelijk lastiger om dit gedrag te herkennen naarmate je relatie zicht vordert.
1. Love bombing herkennen
Eerder schreven wij al over love bombing: de benaming voor overdreven ‘liefdevol’ gedrag als een manipulatietechniek om op deze manier de controle te krijgen over de emoties en acties van een partner. Daarom wordt love bombing veel gebruikt onder gaslighters. Voorbeelden van dit gedrag zijn onder andere overmatig complimenteren en regelmatig cadeaus geven in tijden van onenigheid als ‘goedmakertje’.
2. Wees kritisch tegenover je eigen gedrag en dat van je partner
Als je vermoed dat je partner aan gaslighting doet, is het een goed idee om jezelf wat vragen te stellen. Worden de feiten in jullie discussies regelmatig zo verdraaid dat je partner het slachtoffer wordt en jij uiteindelijk overal de schuld van krijgt? Verontschuldig je je constant, maar weet je niet eens zeker waarvoor je je verontschuldigt? En ben je regelmatig na afloop van een discussie in de war en onzeker over je keuzes en beslissingen? Dit kan allemaal duiden op gaslighting.
3. De acties van je partner komen vaak niet overeen met zijn of haar woorden
Opvallend aan een gaslighter is dat zijn of haar acties vaak niet overeenkomen met wat ze zeggen of hebben gezegd. Dit stond ook centraal in het voorbeeld van gaslighting dat we gaven. Partners die aan gaslighting doe zullen regelmatig ontkennen dat ze bepaalde dingen hebben gezegd. De kracht van de gaslighter is dat hij of zij dit net zo lang weet vol te houden tot je aan jezelf gaat twijfelen. Trap hier dus niet in. Vertrouw op jezelf en je eigen instinct!
7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt