Geld als selfcare: dit wil je weten over ‘financial wellness’
Selfcare werd de afgelopen jaren steeds populairder. En dat is maar goed ook, want met kleine (en grote) rituelen en gewoonten leren we beter voor onszelf te zorgen. Toch is er één onderwerp wat vaak overgeslagen wordt: geld. En dat terwijl geld in de meeste gevallen een grote stressveroorzaker is. Daarom stellen wij je voor aan het nieuwe begrip financial wellness.
Want als we ons geen zorgen meer hoeven maken om geld, gaat dat ook flink bijdragen aan onze peace of mind. Financiële wellness is daarom precies het stukje selfcare dat wij nog mistte.
Wat is financial wellness?
Om het heel simpel te zeggen: zorgen dat je financiën gezond zijn. Je voelt je voorbereid op elke financiële crisis, hebt controle over het afbetalen van schulden, weet wat er binnenkomt en uitgaat en voelt je niet gestrest over je financiële situatie – ongeacht je inkomen.
In plaats van te streven naar bizar hoog spaardoel, is het concept hier dat je streeft naar een staat van financiële rust. Daarbij komt dus kijken dat je alles doet om op dit punt te komen.
Waarom is dit belangrijk?
Als we aan selfcare denken, dan denken we aan dingen als wandelen en skincare. Toch heeft selfcare nog veel meer aspecten. Zie jouw wellbeing als een taartdiagram: er zijn allemaal onderdelen die invloed hebben op hoe jij je voelt. Geld is daar ook onderdeel van.
Financiën zijn een van de meest voorkomende stressfactoren en (zoals velen van ons maar al te goed weten) kan chronische stress een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn.
Tips voor financial wellness
Dus, hoe komen we op het punt van financieel welzijn? Het begint met transparantie richting jezelf. Dus weten hoeveel erin komt én hoeveel eruit gaat. Op basis daarvan kan je een maandbudget stellen. En methode die helpt voor financial wellness is ‘de 50/30/20 regel’. Met deze methode bouw je ruimte in voor de dingen waar jij blij van wordt, maar spaar je ook iedere maand.
Investeren in jezelf is ook belangrijk. En dan hebben we het over geld investeren, maar ook in tijd investeren. Zijn er financiële aspecten waar jij weinig van weet? Of ontbreekt er geld-kennis waardoor je onzeker wordt? Dan is dit het moment om je erin te verdiepen. Door extra tijd in educatie te stoppen, sta jij financieel steviger in je schoenen.