5 geldtips om het einde van de maand makkelijk te halen
Als je denkt dat het leven als student moeilijk is qua financiën en dat het alleen maar makkelijk wordt.. dat is ergens ook zo natuurlijk, maar je krijgt ook meer verantwoordelijkheden, meer rekeningen en dus ook meer stress. Heb jij een full time-baan maar vind je het soms lastig om de maand te halen zónder je spaarrekening te plunderen?
Dan kunnen déze geldtips je helpen.
De maand halen zonder geldstress
Heb jij als volwassene nog steeds af en toe stress om geld, zelfs als je 40 uur per week werkt? Dan is de kans groot dat jouw uitgavepatroon niet helemaal in balans is. En dan zeggen we het nog netjes 😉 Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en je daar dan ook aan te houden. Het is een proces, maar uiteindelijk ga je een manier vinden die voor jou werkt.
Tip 1: Controleer je uitgavepatroon
Het belangrijkste punt is dat je eerst gaat checken hoe jouw uitgavepatroon eruit ziet. Wat krijg je maandelijks binnen en wat gaat er weer uit? Alles moet meetellen. Dan ga je vast zien dat er abonnementen zijn die je niet gebruikt en dat je waarschijnlijk niet 50 euro per maand hoeft uit te geven aan iced lattes buiten de deur. Alles wat je niet nodig hebt en waar je op kunt besparen kan je zo heel makkelijk in kaart brengen.
Geld besparen via de cashback-functie van Tikkie: zo werkt het
Tip 2: Daag jezelf uit om 2 weken géén onnodig geld uit te geven
Vind je het lastig om geen geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt? Maak er dan een challenge van. Elke keer als je de urgentie voelt om je pinpas te trekken, herinner jezelf dan aan deze challenge. En dan is de bedoeling natuurlijk dat áls je het haalt, dat je jezelf niet uitgebreid gaat trakteren en het geld als nog gaat uitgeven. En als het twee weken lukt, kijk dan ook of het een maand lukt.
Het is lastig, maar je zal ook trots zijn op jezelf als je ziet dat dit gewoon prima te doen is.
Tip 3: Betaal niks ‘achteraf’
Je hebt tegenwoordig zó veel manieren om het ‘probleem’ van betalen voor je uit te schuiven. Met als gevolg dat je de volgende maand je eigen financiele rommel op moet ruimen, waardoor je nooit eens extra geld overhoudt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Klarna, Riverty, je creditcard of Paypal. Het is fijn dat het bestaat, maar het maakt ook dat je snel het financiele overzicht verliest.
Heb je nog betalingen open staan? Zorg dat je dat helemaal aflost en verwijder daarna elke ‘later betalen’ app op je telefoon.
Tip 4: Maak eten voor meerdere dagen
Boodschappen zijn duur, uit eten is nóg duurder. Je moet dus daarom af en toe slim omgaan met eten en af en toe besluiten om niet uit eten te gaan, of een koffie buiten de deur te halen. Thuis kan je natuurlijk ook voor meerdere dagen koken en dit invriezen. Niet het allerleukste-of lekkerste, maar als je even een beetje op je uitgaves wil letten is dit een prima manier om wat geld te besparen.
Dit zijn 15 budgetvriendelijke date-ideeën die leuker zijn dan geld uitgeven
Tip 5: Bijklussen en/of verkopen
Een goeie tip om meer geld over te houden aan het einde van de maand is om meer geld binnen te krijgen aan het begin. Kijk of je wat extra uur kan werken, een (freelance)klus op kunt pakken of misschien heb je wel een hoop kleding die je kunt verkopen.
Hou de controle over je eigen uitgaves
Het is vooral belangrijk dat je jezelf blijft controleren op al deze punten en dat je jezelf niet laat gaan. Tijdens een avondje uit geef je al snel veel geld uit aan drankjes en hapjes, geef je rondjes en ga zo maar door. Let daar ook op, want zo verdwijnt je geld binnen no-time. Je mag natuurlijk nog lekker genieten van het leven, maar bewust worden van dit soort situaties helpt al een hoop.
Wel student en wil je daar specifieke spaartips voor?
Als student moet je het vaak met een stuk minder geld doen. Hoe kom je dan je studiejaren goed door? Deze spaartips zijn heel handig om in je achterhoofd te houden.
Minder werken voor hetzelfde salaris met het 80-100-100-model