5 tips om je geldzaken te regelen na een break-up
Het is over. Jullie relatie is verbroken. En net als je denkt dat de gesprekken niet lastiger kunnen worden dan die jullie al gehad hebben, moeten jullie gaan nadenken over de financiën. Volg de stappen in dit artikel na een break-up om jezelf zo veel mogelijk hoofdpijn en awkward situaties te besparen.
Wanneer jullie een serieuze relatie hadden, is het best ingewikkeld om met geldzaken te dealen. Zeker omdat dat waarschijnlijk het laatste is waar je zin in hebt. Toch is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk achteraan gaat.
Geldzaken regelen na break-up
Een stappenplan.
1. Regel een financieel vangnet
Oké, aan deze tip heb je niets meer als jullie er al een punt achter hebben gezet. Maar als je nog twijfelt of de relatie het tot volgend jaar overleeft is nú het moment om te gaan sparen. Eigenlijk is het sowieso verstandig om je eigen financiële vangnet hebben. Uit onderzoek blijkt dat er genoeg vrouwen zijn die financieel afhankelijk zijn van hun partner en het dus niet kunnen veroorloven om uit elkaar te gaan.
Natuurlijk ga je er nooit vanuit dat het weer uitgaat wanneer je net stapelverliefd bent, maar toch is het altijd verstandig om je eigen spaarpot te hebben. Een financieel vangnet staat gelijk aan vrijheid. Je hebt niet alleen de vrijheid om een relatie te beëindigen, maar ook om een baan op te zeggen als je er niet meer gelukkig bent.
Een fuck off-fonds: waarom je het nodig hebt en hoe je het opbouwt
2. Krijg een goed overzicht over je financiën
Deze stap is heel belangrijk bij een break-up en zéker als jij niet degene in de relatie was die in charge was van de financiën. Hoeveel vaste lasten hebben jullie eigenlijk precies? Hoeveel spaargeld hebben jullie eventueel samen? Wat gaven jullie uit van de gezamenlijke rekening?
Daarnaast is het belangrijk dat je een deep dive doet in je eigen financiën. Het kan namelijk helpen om een budget op te stellen nu je financiële situatie verandert. Want dat je situatie verandert, is zeker. Sterker nog: dit is het perfecte moment om een budget op te stellen.
Marie Kondo je uitgaven eens: kijk welke abonnementen je nog echt gebruikt en of je verzekeringen en andere vaste lasten niet ergens anders kunt krijgen. Gebruik daarvoor gemakkelijk een online tool als De Prijsvergelijker.
3. Bedenk wie er verhuisd
Het is logisch dat je gehecht bent aan een huis en er het liefst wil blijven wonen, maar bedenk je wel dat je maandlasten dan in één klap verdubbelen. Ook hier wordt weer duidelijk waarom je het best een dikke spaarbuffer kan hebben: een break-up is één van de meest dure periodes in je leven.
Het is zeker mogelijk dat je het huis niet in je eentje kunt veroorloven, of dat je simpelweg te pijnlijke herinneringen aan het huis hebt om er fijn te kunnen wonen. In het geval van een huurhuis is het belangrijk jezelf zo snel mogelijk uit te schrijven en te zorgen dat zaken als een energierekening en inboedelverzekering alleen op de naam van je partner komen te staan.
Hebben jullie een koophuis? Dan hebben jij en je ex twee keuzes:
- Of jullie verkopen samen het huis en delen de kosten/opbrengsten
- De één koopt de ander uit
Dit is zo’n complexe situatie dat je het best een financieel adviseur in kan schakelen.
4. Verdeel je spullen
Bij sommige spullen is het meteen duidelijk met wie ze na de break-up meegaan. Bijvoorbeeld omdat jullie het gekregen hebben van zijn moeder of omdat jij de verzameling koffiemokken meenam toen jullie gingen samenwonen.
Bij andere dingen, die jullie samen gekocht hebben, is het een lastigere kwestie. Maak een lijst van al die dingen en zorg vervolgens dat dit eerlijk wordt verdeeld. Is de break-up messy en kunnen jullie er niet rationeel over praten? Huur dan een mediator in. Je gaat dan een zelfde soort proces in als je zou gaan wanneer je zou scheiden.
5. Last but not least
Verander je wachtwoorden en toegangscodes, ook al weet je niet zeker of je ex ze ook weet. Of dat nou van je Bankieren app is of je Netflix-account. Oók als jullie als beste vrienden uit elkaar zijn gegaan. Het is namelijk een simpele taak die je misschien vijf minuten kost. Je zal het je jezelf niet kunnen vergeven als er toch iets gebeurt waardoor je partner ‘financiële wraak’ probeert te nemen.