Dit geven mensen gemiddeld uit aan boodschappen
Als je met grote ogen kijkt naar hoeveel je vandaag weer moet moet afrekenen bij de caissière in de supermarkt, is het logisch dat je je afvraagt hoeveel anderen eigenlijk uitgeven aan hun boodschappen. Wat voor bedrag per dag of per maand is normaal? We zochten het uit wat onze gemiddelde uitgaven aan boodschappen zijn.
Dit is wat Nederlanders gemiddeld uitgeven én wat je minimaal kwijt moet zijn om gezond te kunnen eten.
Gemiddelde uitgaven boodschappen
First things first: weet jij eigenlijk hoeveel je kwijt bent aan je boodschappen? Als je stiekem geen idee hebt, kan het handig zijn om eens in de app van je bank te duiken en al je uitgaven in de supermarkt te noteren van de afgelopen drie maanden. Zo kom je uit op een gemiddeld maandbedrag en kun je dit te vergelijken met de bedragen in dit artikel.
Uit onderzoek onder Grip-gebruikers (een budget app), blijkt dat de meeste Nederlanders tussen de 400 en 599 euro uitgeven aan boodschappen. Maar hier wordt natuurlijk geen onderscheid gemaakt tussen singles, stellen en gezinnen met kinderen.
Om onze situatie nog beter te kunnen vergelijken met anderen, kijken we daarom ook naar de dagelijkse minimale kosten voor voeding die het Nibud heeft vastgesteld. Het budget instituut rekende uit hoeveel iemand dagelijks moet uitgeven om gezond te kunnen eten. Voor een vrouw tussen de 14 en 50 jaar is dat bijvoorbeeld 6,71 euro.
Hieronder vind je een overzicht van de bedragen die het Nibud rekent:
Op deze manier kun je zelf uitrekenen wat een normaal bedrag is om minimaal aan boodschappen uit te geven. Woon je samen met je partner, dan tel je bijvoorbeeld het bedrag op van de man en de vrouw bij de kolom voor 2 personen (12,92 euro). Per maand geeft een heterostel dus zo’n 400 euro uit aan boodschappen. Een single vrouw is waarschijnlijk rond de 210 euro kwijt per maand.
Gemiddelde als leidraad
Het is bij deze bedragen wel goed om te realiseren dat het leven steeds duurder wordt. Dat heb je waarschijnlijk al wel eens gemerkt als je moest afrekenen in de supermarkt. Bovendien gaat het hier alleen om voeding. Producten als wc-papier en shampoo die je ook weleens meeneemt uit de supermarkt, zijn hierbij nog niet meegeteld.
Zie de bedragen dan ook vooral een leidraad. Het is een reminder om je boodschappen uitgaven weer eens onder de loep te nemen om te kijken of je niet standaard meer in je mandje gooit dan je eigenlijk nodig hebt (hier vind je tips om te besparen). Maar wees niet te streng voor jezelf als je het bedrag niet altijd haalt.
Misschien ben je wel een enorme foodlover en kom je daarom boven het bedrag uit. Onze tip: bespaar dan op andere gebieden in je leven, zoals kleding of uitjes. Het Nibud heeft een online tool waarmee je niet alleen jouw boodschappenbudget, maar ook andere uitgaven kunt vergelijken met die van anderen. Als je dit jaar wat meer opzij wil zetten, is dit een handige manier om te achterhalen op welke categorieën je wellicht kunt besparen.
Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.