Gen Z zit volgens onderzoek vast in ‘carrière-echokamer’: wat is dat?
Volgens nieuw onderzoek van LinkedIn zit er een enorme kloof tussen Gen Z en oudere generaties op de werkvloer. Veel oudere collega’s vinden dat Gen Z een ‘slappe werkethiek’ heeft en ‘te woke’ of ‘onwillend’ is. Maar hoe zit het nu echt met de verschillende generaties op de werkvloer? En wat is die carrière-echokamer precies?
Dat Gen Z het niet altijd makkelijk heeft op de arbeidsmarkt, wisten we al. Uit het onderzoek van LinkedIn blijkt dat Gen Z te maken heeft met een extra uitdaging, namelijk de carrière-echokamer. Dat wil zeggen dat ze vooral generatiegenoten treffen. En dat beperkt hun blootstelling aan verschillende perspectieven. Dat is zonde, want driekwart (74%) van Gen Z zegt dat betere communicatie tussen generaties hun productiviteit, leerkansen en de team spirit zou verhogen.
Gen Z en de carrière-echokamer
Een gebrek aan communicatie tussen verschillende generaties op de werkvloer kan leiden tot carrière-echokamers. Een echokamer houdt in dat je eigen ideeën alleen maar bevestigd worden omdat je jezelf omringt met mensen die hetzelfde denken als jij. Als we dit toepassen op de werkvloer, betekent dit dat je in een omgeving werkt en leert met mensen die allemaal dezelfde achtergrond of perspectieven hebben. In dit geval betekent het dat Gen Z’ers waardevolle kansen voor leren en ontwikkeling missen doordat ze enkel met leeftijdsgenoten omgaan.
Gen Z skipt de traditionele carrièreladder: dit is hoe deze generatie wél carrière maakt
Geen gesprekken tussen verschillende generaties
Bij de meeste bedrijven zijn inmiddels vijf verschillende generaties actief op de werkvloer. Toch laat het onderzoek van LinkedIn zien dat er veel onbegrip is en dat de interactie en communicatie tussen de verschillende generaties hapert. Zo zegt bijna de helft (46%) van de boomers tussen 59 en 77 jaar geen 1-op-1 gesprek te hebben gehad met een Gen Z-collega in het afgelopen jaar.
Niet geheel verwonderlijk dat meer dan de helft van Gen Z (57%) vindt dat andere generaties vooroordelen hebben over hun generatie of verkeerde aannames maken over hun werkethiek. Bijna een kwart (23%) voelt zich ongemakkelijk om oudere generaties te vragen om hulp en steun. Dat komt doordat Gen Z’ers zich zorgen maken dat ze dom overkomen (42%), ze het gevoel hebben dat oudere generaties altijd meer lijken te weten (28%) en omdat ze niet weten hoe ze op andere generaties moeten afstappen (21%).
Dit is hoe de ‘delulu’-trend van Gen Z je helpt in je carrière