Genderkloof in uurtarieven zzp’ers zichtbaar: zoveel minder verdienen vrouwen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FANP-5750344.jpg)
In 2023 kwamen we middels onderzoek tot het pijnlijke besef dat in Nederland de loonkloof nog bestaat. Stiekem hoopten we dat dit voor alle zelfstandige vrouwen niet gold, gezien zij hun eigen tarief bepalen – maar volgens recent onderzoek van Knab blijkt niets minder waar.
We zijn wel een beetje klaar met die kloven – één dag voor Womens Day in jaartal 2025. Je zou denken dat het inmiddels wel klaar is, maar nee. Er bestaat gewoon nog een loonkloof, een pensioenkloof en dus ook nog een genderkloof in uurtarieven van zzp’ers.
Genderkloof in uurtarieven zzp’ers
Wanneer je opleidingsniveau en relevante werkervaring gelijktrekt, vragen mannen gemiddeld 9% meer per uur dan vrouwen. Wat daarbij opvalt is dat 61 procent van de mannen zichzelf een goede onderhandelaar vindt, tegenover 38 procent van de vrouwen.
Josette Dijkhuizen, bijzonder hoogleraar en kroonlid van de SER, benadrukt dat de genderkloof in uurtarieven niet alleen voortkomt uit onderhandelingstechnieken, maar ook uit bredere maatschappelijke waardering: “Mannen hanteren gemiddeld hogere tarieven dan vrouwen, zelfs wanneer ze dezelfde opleiding en ervaring hebben. Dit komt deels door doordat mannen vaker in beter betaalde beroepen werken en door onderhandelvaardigheden, maar dat is niet het volledige verhaal.”
“De focus zou daarom niet alleen moeten liggen op hoe vrouwen hun tarieven beter kunnen onderbouwen, maar ook op hoe we transparantie in tarieven en gelijkere waardering van werk kunnen bevorderen. Alleen op die manier kunnen we de genderkloof echt verkleinen” legt Dijkhuizen uit.
Hoe doorbreken we deze vicieuze cirkel?
Dat vrouwen gemiddeld minder verdienen als zzp’er is frustrerend. Experts geven aan dat er meerdere manieren zijn om deze kloof te dichten:
- Vergroot de transparantie: Wanneer tarieven en salarissen openbaar zijn, wordt het lastiger om vrouwen structureel minder te betalen. Platforms zoals LinkedIn en Glassdoor kunnen hieraan bijdragen.
- Onderhandel wel: Vrouwen schatten hun waarde nog te vaak te laag in. Onderhandelingsvaardigheden zijn cruciaal om betaald te krijgen wat je verdient.
- Zoek netwerken van andere vrouwelijke ondernemers: Door ervaringen te delen en kennis uit te wisselen, kunnen vrouwen elkaar versterken en helpen bij het bepalen van eerlijke tarieven.