5 tips om te sparen en te genieten van het leven als je geld opgaat aan rekeningen
Wanneer het grootste gedeelte van je inkomen opgaat aan je huur en rekeningen, dan staan sparen en leuke dingen doen logischerwijs niet op de eerste plek van je prioriteitenlijstje. Maar wat nou als we je vertelden dat je toch fun kan hebben én kan sparen als je krap bij kas zit en weinig geld hebt?
We delen vijf tips om te sparen en te genieten van het leven als je geld grotendeels opgaat aan rekeningen.
Sparen en genieten met weinig geld
Een bekende methode om meer te sparen is de 50/30/20-regel. Hierbij gebruik je 50 procent van wat er binnenkomt om je huur en rekeningen te betalen en 30 procent om leuke dingen te doen en te kopen. De laatste 20 procent gebruik je om te sparen en te beleggen.
Hoewel de 50/30/20-regel veel mensen helpt om daadwerkelijk meer te sparen, is het geen magische methode die bij iedereen werkt. Er zijn namelijk ook genoeg mensen die veel meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de huur of hypotheek en alle andere vaste lasten zoals boodschappen. Want hoewel boodschappen elk jaar weer duurder worden, stijgt het salaris niet altijd mee.
Hoe kan je toch sparen en zelfs een beetje fun hebben in het leven, als essentiële uitgaven een groot deel van je inkomen opslokken?
1. Gebruik een budget
Hoewel de 50/20/30-regel misschien niet voor jou werkt, blijft overzicht over je financiën toch de manier om ze in controle te houden. Stel een budget op voor categorieën als boodschappen, etentjes en kleding, maar onthoud dat het niet elke maand hetzelfde hoeft te zijn.
Je kunt in januari tot en met april bijvoorbeeld een strenger budget opstellen, zodat je in de zomer ook eens een terrasje kunt pakken of een tripje kunt boeken. Hetzelfde geldt voor de maanden september tot en met november, zodat je in de dure decembermaand nog steeds uitkomt.
2. Kijk waar je geld aan uitgeeft zonder dat je het doorhebt
Het Nationale Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt voor dit soort uitgaven. Zij kwamen erachter dat de helft van de huishoudens vijf tot tien abonnementen heeft, maar dit onderschat. Het gaat vaak om kleine bedragen, maar alles bij elkaar tellen deze maandelijkse kosten toch ongemerkt op.
Bekijk daarom je bankafschriften van de laatste drie maanden om te zien waar jij ongemerkt geld uitgeeft. Je wordt dan meteen met de neus op de feiten gedrukt over categorieën waar jij meer aan uitgeeft dan je dacht.
3. Houd een wishlist bij
Maak in je telefoon een notitie aan, waarin je jouw wishlist bijhoudt. Iedere keer dat je iets tegenkomt dat je graag wil hebben, voeg je het toe aan je lijst. Een goede manier om impulsaankopen te voorkomen, maar ook om iets te hebben om naar uit te kijken.
We zijn het tegenwoordig zo gewend dat als je iets bestelt, je het de volgende dag in huis hebt. We zijn vergeten hoe leuk de voorpret is. Hoe handig is het bovendien om zo’n wishlist te hebben? Die kun je erbij pakken als je een financiële meevaller hebt gehad of je ouders en vrienden om een verjaardagslijstje vragen.
4. Maak een lijst met leuke gratis activiteiten
Sparen en besparen kan een beetje sneu klinken, omdat je er vanuit gaat dat je dan moet inleveren op de leuke dingen in het leven. Maar wie zegt dat die per se (veel) geld kosten? Maak een lijst met leuke of betaalbare activiteiten, van gratis musea tot een schoonheidssalon die altijd goede deals heeft op Groupon.
Je kunt ook activiteiten opschrijven als een picknick in het park, filmavonden met vrienden of een wandeling in de natuur. Deze lijst kun je erbij pakken als je krap bij kas zit, maar er wel aan toe bent om iets leuks te doen.
5. Probeer een nieuwe hobby
Een hobby is de ideale manier om je gedachten even op wat anders te richten dan op je portemonnee. Het zorgt voor wat meer fun in je leven en misschien zelfs voor nieuwe vrienden (wat zelfs lastig is in een wereld zonder pandemie). Natuurlijk zijn er dure hobby’s, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Leer bijvoorbeeld een nieuwe skill of taal, probeer nieuwe recepten uit, ga aan de slag met breien of leer om je eigen nagels te doen. Bij al deze voorbeelden kun je gratis online informatie vinden op websites of via YouTube.
Zoals je ziet hoef je niet per se een groot budget te hebben om van het leven te genieten. Leren hoe je fun kunt hebben zonder meteen met geld te hoeven strooien is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, het is ook een skill waar je je hele leven profijt van hebt.