Dit zijn de gevolgen van nacht(en) slecht slapen op je gezondheid
We slapen allemaal wel eens een nacht niet lekker door. Soms komt dat door alcohol, soms door een snurkende partner. Maar wat als slecht slapen eerder een regel dan een uitzondering is? Wat als je echt een probleem hebt met in slaap komen?
Slapeloosheid heeft meer impact op je dan je misschien denkt – we delen hier een aantal gevolgen van een paar nachten niet goed slapen.
Wat als slecht slapen de norm is?
Je hoeft je er niet voor te schamen als je problemen hebt met slapen. Bijna een kwart van de mensen heeft namelijk slaapproblemen, en dat is ontzettend veel. Slaap speelt zo’n belangrijke factor in ons leven. Dat merk je al na een nachtje doorhalen. Hoe lang duurt het voordat jouw lichaam daarvan hersteld is? Als ik voor mezelf mag spreken: veel te lang. Soms wel een paar dagen.
Het verschil tussen slecht slapen en weinig slapen
Er is overigens een een verschil tussen slecht slapen en weinig slapen. Bij een slaaptekort plan je te weinig tijd in voor je nachtrust (bij laat doorwerken voor bijvoorbeeld een deadline), of word je wakker gehouden door factoren van buitenaf (zoals bijvoorbeeld een huilende baby, buren die vaak feestjes geven of stress).
Als we echt kijken naar insomnie, dan slaap je slecht ondanks prima slaapomstandigheden. Volgens Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut, kampt 1 op de 10 Nederlanders zelfs met chronische insomnie. Je mag hiervan spreken als je ten minste drie maanden die of meer dagen per week moeizaam slaapt, vertelt hij aan Trouw.
Insomnie komt in drie verschillende vormen:
- Moeite met in slaap komen;
- Moeite met in slaap blijven (dus ‘s nachts vaak wakker worden en daarna weer moeilijk in slaap komen);
- Een slechte slaapkwaliteit.
Na 24 uur slecht slapen
Als je één nacht slecht slaapt, dan kan je dat in jouw lichaam voelen aan de volgende punten:
- Gezwollen ogen. Vermoeidheid zie je vaak direct terug in je ogen, in de vorm van wallen. Dat komt door het gevolg van een wateronbalans in je lichaam.
- Je bent prikkelbaar. Is jouw lontje altijd nét wat korter als je moe bent? Heel logisch, want na een nacht slechte slaap kan je negatiever reageren op situaties waar je met een goede nachtrust anders naar zou kijken.
- Je hersenen werken minder goed. Die verminderde hersenfunctie zorgt ervoor dat je meer moeite hebt met concentreren en je aandacht erbij houden.
- Minder zin in seks. Je moet er niet aan denken om straks hot and steamy tussen de lakens te zijn. Al na één nacht slecht slapen kan jouw lichaam te uitgeput zijn om opgewonden te raken.
- Trillen. Als je niet genoeg rust hebt genomen, kan het zijn dat neurologische reflexen worden geactiveerd. Dit merk jij zelf door trillende of bevende spieren, van bijvoorbeeld je handen.
- Je bent slaperig. Dat spreekt natuurlijk voor zich – je hebt immers niet goed geslapen. Het resultaat van die slaperigheid is dat je moeite hebt om alert te blijven en je vaak wat duffig voor je uitstaart.
Een slaapexpert vertelt: dit moet je niet doen als je niet kunt slapen
Na 72 uur slecht slapen
Herhaalt het slecht slapen zich minimaal drie nachten, dan ga je ook aan andere dingen merken dat jouw lichaam niet genoeg rust heeft gehad. Ook worden normale dingen zoals autorijden een stuk gevaarlijker (en we raden dat eigenlijk helemaal af).
- Je immuunsysteem verzwakt. Daardoor loop je eerder de kans om ziek te worden, wat weer kan zorgen voor andere gezondheidsproblemen.
- Bleekheid. Ook een bleke huid komt vaak voor bij mensen die nachten achter elkaar slecht slapen. Dat komt doordat de bloedvaten in je lichaam zich vernauwen, zodat ze energie kunnen besparen.
- Hallucinaties. Na een lange tijd zonder slaap kan het voorkomen dat je dichten ziet die er niet zijn, of misschien zie je dingen die er wel zijn niet meer goed.
- De spiersamentrekkingen worden erger, waardoor je nog meer last hebt van trillende spieren.
- Je hebt last van spierpijn, zelfs als je niet gesport hebt. Dat komt doordat jouw lichaam uitgeput is, en daardoor gaan je spieren pijn doen.
Een mooie huid? Dan moet jij minimaal 8 uur slapen en dit is waarom