Zij steunt vrouwen, vrouwen steunen haar: waarom Gisèle Pélicot een baken is in de strijd tegen seksueel geweld
Begin september ging de rechtszaak tegen de man van Gisèle Pélicot en de andere vijftig verkrachters van start. Deze strijd voert Gisèle in alle openbaarheid, volledig tegen het advies van het gerechtshof in. De 72-jarige Française heeft een missie: de schaamte moet wisselen van kamp.
Deze zaak, die draait om de ontdekking van beelden waarop te zien is hoe Gisèle bewusteloos wordt verkracht, kwam aan het licht toen ze in november 2020 werd ingelicht over de daden van haar man. Al een paar weken wordt in Frankrijk gedemonstreerd door vrouwen die Gisèle steunen en die zich gesteund voelen door Gisèle – ze belichaamt het verhaal van vele vrouwen.
Het verhaal van Gisèle Pélicot
Tot vier jaar geleden leefde Gisèle Pélicot een onbezorgd leven: na een lang leven in Parijs gewoond te hebben, genoot ze in het kleine dorpje Mazan van haar pensioen met de liefde van haar leven. Die liefde van haar leven (zoals ze hem in zitting zelf noemde) is Dominique Pélicot.
Gisele kampte de afgelopen jaren met geheugenverlies, haaruitval en motorische problemen. De oorzaak hiervan werd pas duidelijk toen de politie haar inlichtte over de vele verkrachtingsbeelden die op de computer van haar man stonden. Ze bleek door haar (inmiddels ex-) echtgenoot talloze keren gedrogeerd en verkracht door hemzelf en 51 andere mannen. Deze mannen wierf Dominique Pélicot door een chatgroep genaamd ‘zonder haar medeweten’. Dit seksuele geweld tegen Gisèle Pélicot ging tien jaar lang door.
Niet alleen Gisèle stond op de beelden die op de computer werden gevonden; er is ook een foto waarop dochter Caroline naakt op bed ligt. Sinds dit bekend is, staat het leven van Gisèle op z’n kop. Ze zegt een vanbinnen een ruïne te zijn, maar zelf een greintje schaamte is nergens te bekennen. En terecht.
Ze heeft toestemming gegeven aan journalisten om haar volledige naam te gebruiken en wil ook dat de rechtbank de video’s toont waarin ze bewusteloos misbruikt wordt. Dit doet ze “uit solidariteit met andere vrouwen die niet worden herkend als slachtoffers van seksuele misdrijven”. Gisèle is met haar sterke en open voorkomen in de rechtbank een icoon in de strijd tegen seksueel geweld.
Gisèle als baken in de strijd
De slogan die Gisèle aanhaalt, “de schaamte moet wisselen van kamp”, komt binnen. Hoe treurig ook: Gisèle is niet de enige vrouw wie seksueel geweld is aangedaan. Veel slachtoffers van seksueel geweld zijn dankbaar dat Gisèle een gezicht heeft gegeven aan hun verhaal. De slogan van Gisèle wordt veelvuldig gebruikt tijdens de demonstraties die afgelopen zaterdag in dertig Franse steden plaatsvonden.
Onderzoek laat zien dat in Frankrijk 90% van de verkrachtingsslachtoffers geen aangifte doet. En zelfs als dat wel gebeurt, eindigt 80% van de zaken zonder veroordeling. Activisten gebruiken deze cijfers om zowel juridische als maatschappelijke veranderingen te eisen – met de iconische Gisèle als baken in de strijd.
Vrouwen boos om uitspraak Pieter Omtzigt: Is onze baarmoeder de oplossing voor een beter Nederland?