Al snel te veel hooi op je vork? Zo stel je goede grenzen voor jezelf op de werkvloer
Het is iets wat we allemaal op z’n tijd moeten leren: grenzen aangeven. We kunnen niet altijd alles doen wat we zouden willen, vanwege energie of een tekort aan uren op een dag. Om niet te veel hooi op je vork te nemen is het belangrijk om jezelf aan te leren ook grenzen aan te geven.
It’s time to talk boundaries..
Grenzen stellen
Als er een ding is wat we altijd willen voorkomen op de werkvloer, is om overspannen te raken of in een burn-out terecht te komen. Om dit te voorkomen moet je bij jezelf nagaan wat je limiet is op het gebied van werkdruk. Ook al zouden we het willen, we kunnen niet alles doen wat ons wordt voorgeschoteld. Door grenzen te stellen voor jezelf verlicht je jouw eigen werkdruk en met deze tips zet je de eerste stappen.
Durf ‘nee’ te zeggen
Nee is ook een antwoord. Waneer er iets van je gevraagd wordt op werkgebied, wordt er niet gelijk vanuit gegaan dat je hier ja op zal zeggen, ookal hebben we soms wel het gevoel dat we verplicht zijn dit te doen. Door vaker nee te zeggen op klussen creëer je ruimte en tijd voor jezelf en kun je dit gebruiken voor de dingen die je al op de planning hebt staan. Nee antwoorden kan dus de stress verminderen.
Duidelijk en consequent zijn
Mensen maken misbruik van je als je niet duidelijk bent in wat je wel en niet aanvaardt op de werkvloer. Communiceren is the key to success. Geef duidelijk aan in hoeverre jij je inzet voor het bedrijf en tot welke lengtes jij wilt gaan, zodat collega’s of werkgevers al snel bepaalde zware klussen minder snel naar jou doorsturen. Zo hoef je dus ook minder vaak nee te zeggen.
Geen verantwoording verschuldigd
Wanneer jij iets afwijst op de werkvloer ben je geen verantwoording verschuldigd waarom je iets niet gaat doen. Ieders grens ligt op een ander niveau, en je bent niet minder van waarde binnen een bedrijf als jouw grens lager ligt dan die van iemand anders. Daar hoef je je ook niet voor te verantwoorden. Zo stel je jouw eigen grenzen.