‘Grotere borsten zorgen niet automatisch voor meer zelfvertrouwen’
De puberteit kan killing zijn voor je zelfvertrouwen. Veel jonge meiden maken zich eindeloos druk om een putje, vlekje, pukkeltje of de vormen van borsten en billen. Samen met Dove vroegen we vrouwen naar wat zij tegen hun jongere ik zouden willen zeggen.
Puberty is a bitch. Waar je jarenlang nog groots kon dromen en van je ouders hoorde dat je de mooiste en de liefste was (dat hopen we in elk geval), raak je in de puberteit ineens dankzij hormonen en soms ook door je klasgenoten in de war over je uiterlijk. Zeker de afgelopen jaren maakt social media het ons ook nog eens niet heel makkelijk door ons continu het ideale plaatje – hoogtepunten uit levens en bewerkte foto’s – voor te schotelen.
Ouder en wijzer
Best lastig als je zelf in een onzekere leeftijdsfase zit. Want hoe jongeren naar hun lichaam kijken, heeft grote invloed op hun fysieke en mentale gezondheid en op hun ambities en relaties. Dus is het fijn als ze al op jonge leeftijd leren hoe ze zichzelf kunnen respecteren en accepteren. En ja, dat is makkelijker gezegd dat gedaan. We weten zelf nog maar al te goed hoe we voor die spiegel stonden. Maar intussen zijn we ouder en wijzer en dat maakt het ook makkelijker om te delen wat we nu wel weten en toen niet.
Daniëlle (36) was vroeger ‘onwijs onzeker’ over haar lijf. “Ik was altijd curvy, wat vroeger door mijn klasgenoten nog gewoon ‘dik’ werd genoemd. Ik voelde me niet mooi genoeg om mijn droom, model worden, achterna te gaan. Sinds ik twee kinderen heb en ziek ben geweest, kijk ik heel anders naar mezelf. Ik keek naar foto’s van twintig jaar terug en dacht alleen maar: ‘Jeetje, wat was ik mooi en helemaal niet dik!’. Toen ging het roer om; ik zit nu heerlijk in mijn vel en ben plus size model. Tegen mijn jongere ik zou ik dus zeggen: zelfvertrouwen is het mooiste wat je kunt dragen. Je bent nu al goed genoeg, dus ga je droom achterna. Je wilt niet over twintig jaar naar je foto’s kijken en jezelf het dan pas waard vinden om te doen wat je gelukkig maakt.”
Meer dan een cupmaat
Sheling (31) liet de borstimplantaten verwijderen die ze als ‘onzeker meisje’ had laten plaatsen. “Ik ben nu een totaal ander persoon dan toen. Trots, zelfverzekerd en blij met mijn lichaam. Ik zou tegen mijn jongere ik willen zeggen: Lieverd, je bent zo veel meer dan alleen je uiterlijk en een cupmaat. Je bent er nu onzeker over, maar zelfvertrouwen en zelfliefde komt met de jaren en niet door grotere borsten.”
Nikki (34) is vroeger veel gepest vanwege haar gewicht en haar bril. “Ik heb, met hulp van coaches en therapie, hard gewerkt aan mijn mindset. Daardoor ben ik nu pas echt zelfverzekerd. Ik zou tegen mijn jongere ik willen zeggen: je bent perfect zoals je bent en je hebt niets gedaan om dat gepest te verdienen. Ik heb me er intussen bij neergelegd dat ik nooit maatje nul zal hebben en dat dat oké is. Je hebt maar één lichaam, dus je kunt er maar beter snel van gaan houden!”
Tip
Nynke (30) zou vooral tegen haar jongere ik willen zeggen dat ze dingen niet hoeft te doen of laten vanwege de mening van een ander. “Je oksels en benen scheren, is echt iets wat je voor jezelf moet doen en anders lekker moet laten. Als mensen een mening hebben over je ongeschoren benen is dat hun probleem.” Ze heeft zelf intussen ‘veel meer schijt aan alles’. “Mijn lichaam is niet zozeer waardevol om hoe het eruitziet, maar om wat het voor me doet.”
Een fijne oefening om je lichaam te accepteren en ervan te genieten zoals het is, is om foto’s van jezelf van een paar jaar geleden te checken. Misschien was je destijds niet tevreden over je looks, maar realiseer je je nu dat je er eigenlijk heel goed uitzag!
Dove vergroot sinds 2004 het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde onder jongeren via het Dove Self-Esteem Project. Met onder meer campagnes en lesprogramma’s heeft het beautymerk wereldwijd meer dan 94 miljoen jongeren bereikt. Met campagnes als #DetoxYourFeed, Reverse Selfie/Selfie Talk en #TurnYourBack to digital distortion wil Dove de schadelijke praktijken van social media – die onbereikbare schoonheidsidealen in stand houden – aan de kaak te stellen.