Hoe ga je om met vrienden die jullie plannen altijd afzeggen?
Vrienden: we vieren het leven met ze en we trekken elkaar door moeilijke tijden. Fysieke afspraken zijn de spil van de vriendschap, het moment waarop er echt een connectie gemaakt wordt. Maar wat je vrienden hebt die juist die momenten altijd (last minute) afzeggen?
Alles is leuker met vrienden – en dat is juist waarom het zo steekt als ze niet op komen dagen. We hadden het eerder al over vrienden die áltijd te laat zijn. Maar afzeggen, dat is eigenlijk nog erger.
Vrienden die plannen altijd afzeggen
Het afzeggen van samen gemaakte plannen is geen ramp. We voelen ons allemaal wel eens niet lekker, moeten onverhoopt toch iets anders doen of gaan het simpelweg ‘niet redden’. Wanneer vrienden ons afzeggen is er meestal geen man overboord. Maar wat als een van jouw geliefden de gewoonte heeft om altijd enthousiast plannen te maken om ze vervolgens bij aanvang altijd te cancelen?
Op een gegeven moment weet je dat de redenen die gegeven worden simpelweg smoesjes zijn om thuis te blijven – en voel je de irritatie en teleurstelling vechten om voorrang. Het namelijk al de zoveelste keer…
Het omgaan met vrienden die regelmatig jullie plannen afzeggen kan frustrerend zijn, vooral als het telkens op het laatste moment gebeurt. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om de situatie aan te pakken en jouw gevoelens te communiceren zonder dat de vriendschap onder druk komt te staan:
Benader de vriend in kwestie met nieuwsgierigheid, in plaats van frustratie
We know, als iemand last-minute afzegt is dat ergerlijk. Als jij besluit het gesprek hierover aan te gaan, wil je liever een nieuwsgierige houding hebben dan een gefrustreerde houding. Met goede vragen over waarom iemand afzegt (ga eens dieper in op de oorzaak, in plaats van het gevolg) komen jullie waarschijnlijk tot een oplossing.
Soms komt het niet door onwil, maar door persoonlijke omstandigheden dat iemand vaak afzegt. Vraag of er iets specifieks is waardoor het moeilijk is om afspraken door te laten gaan. Misschien is een spontaan uitje gemakkelijker voor hen dan weken van tevoren plannen.
Moedig ze aan om eerlijk te zijn
Die leugentjes om bestwil, die heb jij allang door – en die maken juist dat het zo ergerlijk is als iemand afzegt én ook nog eens liegt. Mocht je het gesprek aangaan, probeer dan duidelijk te maken dat jij er waarde aanhecht dat hij of zij eerlijk is. Zo voorkom je niet direct dat ze afzeggen, maar wel dat jij je stoort aan de leugen.
Verwachtingsmanagement is belangrijk
Verwachting en teleurstelling gaan hand-in-hand. Het aanpassen van je verwachtingen is daarom iets dat jij zelf in de hand hebt om dit probleem aan te pakken. Soms is ligt er een diepere reden achter het afzeggen, in andere gevallen is dat ‘gewoon hoe ze zijn’. Als jouw vriend of vriendin in de laatste categorie valt, pas je verwachtingen dan aan. Zij gaan niet op dezelfde manier met afspraken om als jij.
Heeft je vriend moeite met super sociale evenementen waar ze helemaal voor moeten uitpakken? Nodig ze dan gewoon uit voor een relaxte koffiedate of een chill avondje thuis. Of als ze vooral last-minute afzeggen, probeer dan minder vooruit te plannen en stuur op het moment zelf een spontane uitnodiging – geen verwachtingen, geen druk. Zo vergroot je de kans dat ze erbij zijn en kunnen jullie alsnog quality time samen hebben, zonder die terugkerende teleurstelling.