Klaar met hormonen? Deze 7 hormoonvrije anticonceptie kun je ook gebruiken
Wie aan de anticonceptiepil zit of een andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt, weet hoe vervelend het soms kan zijn. Je kunt last krijgen van enorme mood swings, maar ook van gewichtstoename en andere vervelende kwaaltjes.
Komen die vervelende bijwerkingen vooral door de hormonale anticonceptie? Dan kun je ook overstappen op hormoonvrije anticonceptie.
Hormoonvrije anticonceptie: wat zijn de voordelen?
Iedereen reageert anders op hormonale anticonceptie. De één heeft nergens last van, de ander krijgt er wat vervelende bijwerkingen bij cadeau. De laatste groep zal dus ook wat sneller overstappen naar hormoonvrije anticonceptie. Dit zijn alternatieven die je ook kunt gebruiken.
1. Mannelijk condoom
Wanneer je seksueel actief bent (en niet zwanger wilt worden) is het altijd verstandig een condoom te gebruiken. Een condoom houdt namelijk het sperma van de man tegen en voorkomt dat je zwanger wordt en soa’s kan krijgen of overbrengen. Wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt, maar dit alleen doet voor de seks, kun je ook overstappen op het gebruik van condooms. Deze zijn 98% beschermend en bevatten (overduidelijk) geen hormonen.
2. Vrouwencondoom
Tegenwoordig zijn er niet alleen mannelijke condooms te krijgen, maar ook vrouwencondooms. Dit condoom gaat ín de vagina, maar beschermt net als het mannelijk condoom tegen het krijgen en overbrengen van soa’s en zwangerschap. Het fijne aan het vrouwencondoom is dat je het condoom al acht uur van tevoren in kunt doen: perfect wanneer jij en je partner op een onverwacht moment willen vrijen.
Één nadeel aan het vrouwencondoom is dat het sneller kan verschuiven of zelfs dieper in de vagina kan worden geduwd. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je het condoom goed gebruikt en dat de penis ín het condoom komt, en niet ernaast of tussen het condoom en de vagina.
3. Een pessarium of diafragma
Deze koepelvormige kapjes genaamd pessariums of diafragma’s zijn bestemd voor op de baarmoederhals. Het is een fijn alternatief voor hormonale anticonceptie. Een pessarium heeft meerdere voordelen: ze hebben geen invloed op de menstruatiecyclus en wordt ook niet beïnvloed door medicatie.
Of er ook nadelen aan zitten? Dat helaas wel. Net als een condoom ben je namelijk niet 100% beschermd tegen soa’s en zwangerschap. Met de pessariums ben je maar 92-96% beschermd. Ook kan het een tijdje duren voordat je gewend bent aan de kapjes. Ze zijn namelijk niet zo soepel in te brengen; de eerste keer moet vaak ook gedaan worden door een deskundige. Vraag voor de zekerheid advies bij je dokter.
4. Spiraal
Wanneer je beschermt wilt worden tegen zwangerschap, is een spiraal een goed alternatief. De T-vormige spiraal beschermt je namelijk voor vijf tot tien jaar tegen zwangerschap. Wanneer je voor een hormoonvrije versie wilt gaan, kun je het beste kiezen voor een koperspiraal. De spiraal wordt in je baarmoeder geplaatst.
Het fijne aan een spiraal is dat het zwangerschap uitsluit, geen invloed heeft op jouw vruchtbaarheid en je geen rekening meer hoeft te houden met een pil. Wel is het belangrijk om te weten dat een spiraal je niet beschermt tegen een soa en dat de momenten dat je ongesteld bent heftiger kunnen zijn. Ook heb je bij een spiraal je menstruatie niet in de hand, dus je kunt niet bepalen wanneer je ongesteld wordt, zoals bij de anticonceptiepil.
5. Anticonceptiespons
De anticonceptiespons is niets minder dan hormoonvrije anticonceptie dat sperma dood en de doorgang in de baarmoederhals blokkeert. Het is 89-91% beschermend tegen zwangerschap – dus iets minder dan andere anticonceptie. Ook beschermt het minder tegen soa’s.
Een fijn voordeel aan de anticonceptie spons is dat het ontzettend makkelijk is. Je maakt het sponsje nat en duwt het zo ver mogelijk in je vagina. De spons moet na de seks wel zes uur in de vagina blijven zitten, anders werkt het niet. Ze zijn eenmalig te gebruiken voor ongeveer dertig uur. Belangrijk om te weten is dat je deze sponzen niet kunt gebruiken als je ongesteld bent of überhaupt last hebt van vaginale bloedingen.
6. Vruchtbaarheidsbewustzijn (FA)
Je kunt ook zelf je fases van vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid bepalen doormiddel van vruchtbaarheidsbewustzijn. Deze methode kan gebruikt worden voor het vermijden van zwangerschap, maar ook voor het bereiken van een zwangerschap. Er zit wat tijd in, omdat je veel moet analyseren en jouw cyclus echt in de gaten houdt, maar dan heb je wel wat. Het verschilt welke methode je gebruikt, maar het kan tussen de 76-88% beschermend zijn tegen zwangerschap (niet tegen soa’s).
Je kunt je bewust worden van je vruchtbaarheid door je ovulatie in de gaten te houden. Dit houdt in dat je dingen in de gaten houdt als baarmoederhalsslijm, lichaamstemperatuur, baarmoederhalspositie en nog veel meer. Je maakt als het ware een soort analyse van jouw ovulatie. Het kan werken, maar het blijft lastig, omdat ook stress en ziek zijn impact kunnen hebben op jouw analyse. Je goed hierin verdiepen is dus erg belangrijk.
7. Je eileiders laten afsluiten
Wanneer je echt geen plannen hebt om zwanger te worden, kan een vrouwelijke sterilisatie een optie zijn. Het is hormoonvrije anticonceptie, het beïnvloed je menstruatiecyclus niet en is 99% beschermend tegen zwangerschap. Ook heeft het geen effect op je gezondheid en libido. Klinkt perfect, toch?
Toch zitten ook hier helaas wel nadelen aan. Sterilisatie beschermt je namelijk nog steeds niet tegen soa’s, bescherming daarvoor blijft nodig. Ook wordt je nog ongesteld. Een groter en vervelender nadeel is dat er inwendige bloedingen kunnen ontstaan van de sterilisatie en dat je organen beschadigd kunnen worden.