Hosten met liefde, zonder stress: Beryls geheimen voor een perfect kerstdiner
De feestdagen staan voor de deur en je weet wat dat betekent: een excuus om all-out te gaan met een perfect gedekte tafel, heerlijk eten en natuurlijk, een goed glas wijn (of tien). Kerst is voor mij de ultieme gelegenheid om de innerlijke Bourgondiër in mij helemaal los te laten.
En ja, ik weet wat je nu denkt: ‘Beryl, hoe krijg je het allemaal voor elkaar zonder super gestrest te raken?’ Nou, lieve lezer, dat ga ik je haarfijn uitleggen.
Hosten met liefde: zo doe je dat
Je gasten (en in dit geval je geliefden, dus) de deur uit laten stappen met een voldaan en liefde vol gevoel? Dat zit ‘m in een paar dingen.
Stap 1: Een welkom dat voelt als een warme deken
Als mijn gasten de deur binnenlopen, wil ik dat ze meteen het gevoel hebben dat ze in een kerstfilm zijn beland. Geen gestuntel met een jas over een stoel gooien; nee, er is een kapstok, een geurkaars van diptyque die subtiel de ruimte vult met een hint van feestelijkheid, en natuurlijk een glas bubbels om de toon te zetten. Als ik zou kunnen, zou ik er een gospelkoor bij huren, maar dat bewaren we voor een later jaar.
Stap 2: De tafel als hoofdrolspeler
Een mooie tafel is voor mij net zo belangrijk als goed eten. Denk linnen servetten (en ja, ik vouw die dingen als een pro, daarover zo meer) en glanzende wijnglazen van Riedel die zo dun zijn dat je bijna niet durft te proosten. Kaarsen? Absoluut. Ik wil sfeer, geen felle tl-lampen.
Over die servetten gesproken: ik heb een video gemaakt waarin ik je precies laat zien hoe ik mijn servetten vouw. Het is makkelijk, feestelijk en zorgt gegarandeerd voor complimenten. Je zult me dankbaar zijn, als je ziet dat je schoonmoeder onder de indruk is.
Stap 3: Wijn, wijn, en nog meer wijn
Iedereen die mij kent, weet dat ik een lichte obsessie heb met wijn. Voor mij is het belangrijk dat elke gang vergezeld wordt door een bijpassend wijntje. En nee, dat betekent niet dat je een fortuin moet uitgeven. Mijn favoriete wijnhandelaar geeft altijd de beste tips, en ik zorg ervoor dat ik van tevoren proef. Dus een tip: vertel je wensen aan jouw wijnhandelaar en dan weet ik zeker dat jullie samen de perfecte wijnselectie kunnen samenstellen.
Stap 4: Een stressvrije keuken
Niets is erger dan een host die voortdurend de keuken in- en uitrent. Mijn gouden regel: bereid zoveel mogelijk voor. Stoofpotjes zijn je beste vriend, net als desserts die je een dag van tevoren kunt maken. Zo kun je tijdens het diner zelf ontspannen meegenieten, en ja, dat betekent ook meedrinken.
Stap 5: De details maken het af
Het zijn de kleine dingen die het verschil maken: een persoonlijk kaartje bij ieder bord, een subtiele playlist op de achtergrond (‘All I Want For Christmas Is You’ komt pas ná het hoofdgerecht) en misschien zelfs een klein cadeautje als aandenken. Het hoeft niet groot te zijn.
Tot slot: Geniet zelf ook
Het allerbelangrijkste van een kerstdiner is dat jij, als host, net zo geniet als je gasten. Laat los wat niet perfect is, schenk jezelf nog een glas in en herinner jezelf eraan dat kerst draait om gezelligheid en samenzijn. En misschien een beetje te veel eten. Maar dat houden we onder ons.
Van wijn tot bites: Beryl’s tips voor een borrel à la Gooische Vrouwen