Doe jij vaak impulsaankopen? Hier zijn 5 tips om jezelf te weerhouden van je volgende nutteloze aankoop
Of het nou op straat is of op het internet: overal waar je komt proberen marketeers je te verleiden om hun spullen te kopen. Ze zijn daar zó gehaaid in geworden dat een groot deel van de tijd we het zelf niet eens doorhebben. Al kan het soms heerlijk zijn om een dag door de stad te strompelen en terug te komen met een tas vol nieuwe spullen, kan dit ook ontzettend gevaarlijk zijn voor je portemonnee. Vooral als het gaat om producten die je eigenlijk niet eens nodig hebt en misschien niet eens zal gaan gebruiken. Tijd voor tips om je te weerhouden van dit soort impulsaankopen.
Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Impulsaankopen
Na een lange dag plof je op de bank en scroll je door social media als je plots stuit op een geweldig nieuw haarproduct. Meerdere celebrities (die overigens prachtig en jaloersmakend haar hebben) zweren erbij en plots heb je dit product écht nodig. Althans, dat is wat de slimme marketeers je willen laten denken. De realiteit is dat je wastafelkastje al propvol staat met overpriced verzorgingsproducten voor je haar. Het enige wat deze nieuwe aankoop heeft veroorzaakt is een nóg voller kastje en een legere portemonnee. Oh no.
Herken jij jezelf hierin? Dan kan het misschien handig zijn om meer bewust te worden van je impulsaankopen en deze 5 tips door te nemen.
1. Denk aan alle andere dingen die je met het geld van de impulsaankoop zou kunnen doen
Sta je op het punt om een product af te rekenen waarvan je diep van binnen wel weet dat het niet echt een noodzakelijke aankoop is? Ho, stop! Denk eens aan alle dingen die je met het geld van deze (veel te dure) nutteloze aankoop zou kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan die lunch waar het nog steeds niet van gekomen is met je moeder of die ene vriendin die je al een lange tijd niet hebt gezien. Is het niet veel leuker en waardevoller om je geld daar aan uit te geven?
Zelfs als het een kleine impulsaankoop is, tellen die euro’s die je bespaart in de loop van de tijd op en kunnen ze worden gebruikt voor iets dat je op de lange termijn veel gelukkiger zou maken. Een vakantie, bijvoorbeeld?
Meer sparen? Stop met deze 5 gewoonten waar je geld mee verspilt
2. Ga eens na waarom je deze aankoop precies wilt doen
Waarschijnlijk wil je een bepaald product kopen omdat je ervan overtuigd bent dat je het nodig hebt in je leven. Maar waarom denk je dat? Probeer iets verder te kijken. Waarschijnlijk kom je er dan achter dat de impulsaankoop waarvan je op het punt staat om die te doen, geen directe oplossing is voor datgene wat je écht wilt.
Een voorbeeld: stel je doel is om voortaan vroeg op te staan en je dag te beginnen met een workout. Nu wil je graag een leuke nieuwe sportoutfit om dit doel te kunnen verwezenlijken. Maar laten we eerlijk wezen: die nieuwe (veel te dure) sportoutfit gaat jou waarschijnlijk niet écht helpen om dit te doen. De realiteit is dat je nog zoveel spullen kan gaan kopen die jou het gevoel geven dat je een stap dichter bij je doel komt, maar als je je wekker niet vroeg zet en de workout uitvoert heeft het nog geen nut.
3. Ga eens na of er misschien een patroon zit in je impulsaankopen
Neem eens de tijd om kritisch te kijken naar alle impulsaankopen die je in het verleden hebt gedaan. Misschien is er een bepaalde categorie van producten die jij lastig vindt om te weerstaan. Neem bijvoorbeeld weer dat dure haarproduct waar we het net over hebben gehad. Misschien heb jij een zwak voor het kopen van dit soort producten omdat je je haar gewoon erg belangrijk vindt (begrijpelijk). Vooral als er een product voorbijkomt dat je nog nooit eerder hebt gezien wil je hier meteen meer over weten.
Dit soort dingen weten over jezelf en deze patronen herkennen is erg nuttig omdat je op deze manier weet welke triggers je moet vermijden. Misschien is het een idee om de gangpaden met haarproducten van drogisterijen wat vaker voorbij te lopen of bij een advertentie van een nieuw haarproduct op social media snel door te scrollen.
Deze TikTok-hack zorgt ervoor dat je geen impulsaankopen doet
4. Spreek met jezelf een periode af waarin je even rustig nadenkt (of helemaal niet aan het product denkt) voor je een aankoop doet
We snappen het: je ziet een product, wordt meteen ontzettend enthousiast en de drang om dit product à la minute te kopen is sterk aanwezig. Toch kan het handig zijn bij onverwachtse aankopen om met jezelf een periode -van bijvoorbeeld 24 uur- af te spreken waarin je even rustig nadenkt over het item om een onsuccesvolle impulsaankoop te voorkomen.
In deze periode kan je voor jezelf nagaan of je het product wel écht nodig hebt. Maar je kan dit ook op een andere manier aanpakken. Probeer juist 24 uur niet te denken aan het product en ga na deze periode voor jezelf na of je nog steeds zo enthousiast erover bent.
5. Stel jezelf vóór de aankoop de volgende vraag: “heb ik dit echt nodig?” (en wees eerlijk tegen jezelf!)
Bevind je jezelf dan toch weer in de situatie dat je een product in je winkelmandje hebt liggen en sta je op het punt om af te rekenen? Leer jezelf aan om kritisch te zijn en standaard vóór je aankoop jezelf te volgende vraag te stellen: “heb ik dit écht nodig?” Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar je gevoel. De rest spreekt voor zich.
7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt