11 badass vrouwen die je misschien nog niet kende maar die dat wel verdienen
Maandag 8 maart mag het dan Internationale Vrouwendag zijn geweest, wat ons betreft staan we elke dag stil bij de bijzondere prestaties van vrouwen. Daarom zetten we vandaag 11 inspirerende vrouwen in de spotlight die ze verdienen.
Het zijn 11 vrouwen die werken in uiteenlopende industrieën of vechten voor uiteenlopende zaken. Sommige vrouwen leven helaas niet meer en anderen beginnen juist net aan hun carrière. Maar ze hebben één ding met elkaar gemeen: het zijn allemaal enorm inspirerende vrouwen.
Ava DuVernay
Ava DuVernay pakte pas op 32-jarige leeftijd een camera op, maar heeft inmiddels meerdere keren geschiedenis geschreven. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die Beste Regisseur won op het Sundance Film Festival en die een film geregisseerd heeft die werd genomineerd voor een Oscar. Ze was ook de eerste vrouw van kleur die een film regisseerde met een opbrengst van 100 miljoen. Haar serie When They See Us werd genomineerd voor 16 Emmy awards.
Freddie en Truus Oversteegen
Freddie Oversteegen was 15 jaar toen de oorlog in Nederland uitbrak. Samen met haar zus Truus (17) zette ze zich in voor het gewapend verzet. De meeste verzetsvrouwen zorgden voor onderduikers. Als helden hebben deze vrouwen zichzelf nooit gezien – maar dat zijn ze natuurlijk wel.
Maya Bara
Maya Bara staat sinds 2014 aan het roer van autofabrikant General Motors. Ze is de eerste vrouwelijke CEO van General Motors en überhaupt de eerste vrouw die een grote autofabrikant leidt. In haar bedrijf maakt ze zich hard voor gendergelijkheid.
Volgens Forbes is General Motors daarom één van de twee multinationals wereldwijd die geen loonkloof heeft. Dat niet alleen: volgens Business Insider is Maya Bara één van de 35 meest machtige vrouwen ter wereld. In die lijst staan onder andere ook Rihanna, Serena Williams en Michelle Obama.
Halima Aden
De 22-jarige Halima Aden was de eerste deelnemer die een hijab droeg tijdens de Miss Minnesota USA-verkiezing. Hierdoor kreeg ze een modellencontract aangeboden en schreef ze geschiedenis als de eerste vrouw die een hijab draagt op de cover van onder andere Sports Illustrated Swimsuit en de Britse Vogue. Halima Aden is een activist die vecht voor de representatie van moslimvrouwen. Eind vorig jaar stopte ze met modellenwerk omdat ze binnen de mode-wereld weinig begrip kreeg voor haar hijab en geloof.
Marsha P. Johnson
Marsha P. Johnson was één van de eerste publieke transvrouwen in de Verenigde Staten. Ze hielp dakloze queer jongeren die vanwege hun seksuele geaardheid of gender niet meer bij hun ouders mochten wonen en richtte ‘STAR’ op, een organisatie waardoor LGBTQ’ers samen konden wonen. Marsha P. Johnson was ook één van de eersten die zich in 1969 verzette tegen de politie toen die Stonewall Inn (een LGTBQ café in New York) binnenvielen. Het was het begin van een revolutie: de Stonewall-rellen waren een inspiratiebron voor de Gay Pride.
Dr. Amani Ballour
Dr. Amani Ballour runt een ondergronds ziekenhuis in Syrië en redt daarmee vele levens. “Mannen in onze gemeenschap zeggen dat ik thuis zou moeten zijn”, vertelt ze in een interview met Deadline. “Of ze zeggen dat ik wel in de kliniek mag werken, maar dat ik niet de manager van het ziekenhuis kan zijn. Ik wil ze uitdagen en bewijzen dat een vrouw dit werk kan doen. Als ik slaag, zullen alle vrouwen ondersteund worden.”
Anna Maria van Schurman
Anna Maria schreef geschiedenis omdat ze de eerste vrouw was in Nederland – en mogelijk zelfs Europa – die naar de universiteit ging. Dat was niet makkelijk: bij haar colleges moest ze achter een gordijn zitten, anders zou ze de mannelijke studenten afleiden. Uiteindelijk werd Anna Maria een geleerde, dichter en schilder, en sprak ze 14 talen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Reyhan Jamalova
Reyhan Jamalova is pas 18 jaar oud en draagt al de titel CEO. Op 15-jarige leeftijd richtte ze het bedrijf Rainergy op, een bedrijf dat afgelegen delen van regenachtige ontwikkelingslanden wil helpen om energie op te wekken. Reyhan Jamalova geeft de mensen die daar wonen generatoren die elektriciteit kunnen produceren uit regenwater.
Youyou Tu
Wetenschappers over de hele wereld deden jarenlang onderzoek naar malaria behandelingen, zonder succes. Het was Youyou Tu die op het idee kwam om Chinese kruiden te onderzoeken en zo artemisinine, een succesvol medicijn tegen malaria, ontdekte. Ze was de eerste Chinese burger die een Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde won en verdient zeker een plekje in deze lijst met inspirerende vrouwen.
https://www.nsmbl.nl/boeken-over-feminisme/