Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Het is Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen: dit doet Nederland eraan

Geweld tegen vrouwen is iets dat ook (of moeten we zeggen ‘juist’?) vandaag de dag nog steeds veel gebeurt. Het verhaal van Gisèle Pélicot, die met haar openlijke rechtszaak stappen zet, gondst over de wereld. Maar ook in Nederland gaat het nog iedere acht dagen flink mis en wordt er een vrouw vermoord.

Zo’n ver-van-je-bed-show is het dus niet. Ook in Nederland vindt iedere acht dagen femicide plaats, vaak door een partner, een ex of iemand die is afgewezen. En dan hebben we het nog niet eens over seksueel, fysiek of mentaal geweld tegen vrouwen. Om hier aandacht voor te vragen, is Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen ingezet. Maar wat doet Nederland hier precies aan?

Dit doet Nederland tijdens de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

In 2024 werd pijnlijk duidelijk dat vrouwen nog altijd vaak het slachtoffer zijn van geweld. Zo bleek in het Verenigd Koninkrijk deze zomer, toen huiselijk geweld tijdens het EK flink toenam. De afgelopen weken leven we massaal mee met de 72-jarige Gisèle Pélicot, die met haar openlijke rechtszaak (die ze zonder enige schaamte bijwoont) tegen haar ex een baken is in de strijd tegen seksueel geweld.

De Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen voelde niet eerder zo op z’n plaats. Volgens Orange the World krijgt wereldwijd één op de drie vrouwen te maken met geweld. Per dag sterven 137 vrouwen door femicide, oftewel vijf tot zes vrouwen per uur. Dit is wat er in eigen land georganiseerd wordt om deze actie kracht bij te zetten. De campagne start vandaag en eindigt op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Gebouwen lichten oranje op

In het hele land worden gebouwen de komende weken oranje verlicht. Dat maakt deel uit van Orange the World, een internationale campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Organisator UN Women Nederland zegt dat de kleur oranje symbool staat voor “een opkomende zon, dageraad van een wereld zonder geweld tegen vrouwen”.

Gebouwen die oranje kleuren, zijn onder meer het Academiegebouw en het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen, de Sassenpoort in Zwolle, Hotel de Wereld in Wageningen, de Koornbeursbrug in Leiden, de brouwerij van Heineken in Zoeterwoude, de Cuneratoren in Rhenen, het monument voor de anticonceptiepil in Oss en de Wilhelminabrug in Deventer.

Beeld voor Hümeyra

Rotterdam maakt deze week bekend welke kunstenaar een monument over femicide (vrouwenmoord) mag maken. Het beeld wordt een eerbetoon aan de 16-jarige Hümeyra, die in december 2018 in de fietsenkelder van haar school werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. Een zaak die ons allemaal is bijgebleven.

Film ‘Het ligt aan mij’

In Rotterdam, Almere, Amersfoort, Deventer en Bussum wordt de korte film Het ligt aan mij van regisseur Abid Chand vertoond. In Deventer en Bussum gebeurt dat in een vrachtwagen van Wim Hertgers. Zijn dochter werd vorig jaar in Winterswijk vermoord door haar ex. In andere steden zijn ook films over geweld tegen vrouwen te zien.

De hilarische TikTok-trend #womeninmalefields maakt je trots om vrouw te zijn

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.