Julie (21): ‘Mijn ouders betalen alles voor mijn broer, terwijl ik hard moet werken’
In de rubriek Bizarre Bekentenis doet iedere week een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.
Dit keer lees je het verhaal van Julie*
Hi Julie, kan jij iets meer vertellen over jouw situatie?
“Ongeveer twee jaar geleden begonnen mijn broer en ik allebei aan een opleiding. Hij had VWO gedaan en startte met een studie aan de universiteit. Omdat die universiteit niet in de buurt was, besloten mijn ouders daar een huis te kopen, zodat mijn broer daar in kon wonen. Dit scheelde hem reistijd en m’n ouders vonden dat een goede investering. Ik bleef thuis, ging naar een HBO-school die een half uur verderop was, en daarom zag ik geen reden om het huis uit te gaan.
Omdat mijn broer een erg veeleisende studie had gekozen, stopte hij met werken. Mijn ouders besloten hem financieel te ondersteunen. Hierdoor betalen zij nog steeds zijn schoolgeld, boodschappen, kleding en hij stuurt m’n ouders nu zelfs een betaalverzoek als hij met vrienden uiteten is geweest. Ik heb naast mijn opleiding juist veel tijd om te werken, waardoor ik dingen zelf kan betalen. Als ik mijn ouders een betaalverzoek stuur voor boodschappen weigeren ze dat te betalen. Dat vind ik nogal oneerlijk.”
Kan jij hier met je ouders over praten?
“Ik ben opgegroeid in een heel open gezin, waardoor veel dingen makkelijk te bespreken zijn. Behalve dit onderwerp. Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik een onafhankelijke vrouw ben, waardoor ze me nu bewust om laten gaan met geld. Toch zou ik het ook wel lekker vinden om een dag vrij te zijn in de week. Want ik ben nu zeven dagen per week in weer met studie of werk.
Ik vind dit zelf een lastige situatie, want ik gun mijn broer alles, maar ik vind het wel een oneerlijke verdeling en ik voel soms jaloezie naar mijn broer toe. Vooral omdat deze situatie nu al ruim twee jaar duurt. Onze band wordt er op deze manier niet beter van. Ook weet ik dat hij nu alle tijd heeft om te werken, maar gewoon gewend is geraakt aan deze makkelijke levensstijl.”
Wat lijkt jou nu de beste oplossing?
“Het lijkt mij een eerlijke oplossing om ons beide een vast bedrag te geven, waarvan wij moeten leven. Als dat niet genoeg is, moet je er maar voor werken. Ik vind het alleen lastig om dit idee met mijn ouders te delen. Ik wil ook dat mijn broer zijn opleiding zo snel mogelijk kan afmaken. Van mij weten ze dat ik mijn opleiding wel haal mét baan, maar mijn broer houdt vol dat hij het dan niet redt. Hierdoor denk ik dat deze situatie moeilijk te veranderen is.”
*De naam Julie is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.
Andrea (24): ‘Achteraf betalen? Daardoor heb ik nu wel een schuld van 3000 euro’