Shoppen en achteraf betalen: kan je een BKR-registratie krijgen door Klarna?
Sinds de komst van achteraf betalen is shoppen een stuk laagdrempeliger geworden. Maar hoe zit het als je te laat betaald? Krijg je dan een BKR-registratie?
Wij namen contact op met Klarna om dat uit te zoeken. Want zijn die kledingstukken het waard om de kans op een hypotheek te verkleinen?
Shoppen en achteraf betalen
Waar eerder alleen PayPal en creditcard de mogelijkheid boden om achteraf je online bestelling te betalen, zijn er vandaag de dag veel meer mogelijkheden om je bestelling op een later moment af te rekenen. De grootste partijen hierin zijn Klarna en Riverty.
Online shoppers kiezen veelal voor Klarna om er zeker van te zijn dat ze pas hun aankopen betalen op het moment dat ze het in huis hebben. Een extra stukje zekerheid, dus.
Passen in comfort van je eigen huis is fijn. Dat er meerdere maten worden besteld en uiteindelijk weer worden teruggestuurd is daarom niet ongebruikelijk. Achteraf betalen biedt dan de optie om alleen de items die je houdt af te rekenen. Of dat de bedoeling is, is de vraag. Maar dat dit meespeelt in de populariteit van achteraf betalen is een feit.
Wat als je te laat betaald? Krijg je dan een BKR-registratie?
Om uit te zoeken of er BKR-gevaar op de loer ligt door online te shoppen, namen wij contact op met Klarna. Op de site van Klarna wordt al vermeld dat je geen BKR-registratie krijgt wanneer je voor ‘nu betalen’, ‘later betalen’ of ‘ gespreid betalen’ kiest.
Maar wat als jouw betaaltermijn verstreken is en er een aanmaning op de mat ligt? Zelfs als je een betaling vergeet te doen, sturen we die informatie niet naar BKR. Maar we zullen wel de mogelijkheid om gebruik te maken van Klarna stopzetten totdat je de terugbetaling hebt gedaan en zullen die informatie de volgende keer gebruiken in onze acceptatiebeslissing, nadat je de terugbetaling hebt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we je iets minder krediet aanbieden, zo leggen de werknemers van Klarna uit.
Geen paniek, mocht dit je ooit overkomen zijn. Wel is het krijgen van aanmaningen natuurlijk een signaal dat er iets niet helemaal goed gaat in jouw financiële overzicht. Geef jij meer geld uit dan je eigenlijk hebt? Dan kunnen deze tips je helpen een ongezond uitgavenpatroon tegen te gaan.