Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 1 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Koperspiraal of hormoonspiraal? Alles wat je wil weten over de verschillen

Er bestaan verschillende soorten anticonceptie. De pil is ontzettend populair, al kiezen ook steeds meer vrouwen voor een spiraal. Sterker nog, zo’n twaalf procent van de vrouwen die gebruik maakt van anticonceptie, heeft een spiraaltje. Maar wat is nou het verschil tussen een koperspiraal en een hormoonspiraal? Wij leggen het je haarfijn uit.

Van de werkingsduur tot de voor- en nadelen: dít is alles wat je moeten weten over verschillende spiralen.

Koperspiraal

Te beginnen bij de koperspiraal. Het klinkt misschien een beetje gek om koper in je baarmoeder te krijgen, toch is het een betrouwbare anticonceptie. De koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Door het koper treedt er een soort irritatie of ontsteking op in de baarmoeder. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je niet zwanger kunt worden.

Het gaat dus om de reactie van het lichaam op de koperspiraal die voor de anticonceptie zorgt. Ook maakt het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Een voordeel van de koperspiraal: hij werkt tien jaar en daarnaast geeft de spiraal geen hormonen af. Dat betekent dat je je eigen menstruatiecyclus behoudt, deze kan wel langer en pijnlijker worden. De koperspiraal werkt direct vanaf het moment van plaatsing en na verwijdering van het spiraaltje ben je meestal ook direct weer vruchtbaar.

Hormoonspiraal

Dan de hormoonspiraal, oftewel de Mirenaspiraal. De hormoonspiraal zorgt ook voor een ontstekingsreactie in de baarmoeder waardoor zaadcellen inactief worden. Het hormoonspiraaltje geeft een kleine hoeveelheid hormonen (progestageen) af. Bij de hormoonspiraal zorgen de toegevoegde hormonen voor nog meer betrouwbaarheid, terwijl bij een koperspiraal het koper voor een hoger zaaddodend effect zorgt.

De menstruatie blijft in veel gevallen bij de hormoonspiraal helemaal uit, dat komt door de toegevoegde hormonen. Zeker de eerste 1-3 jaar is er sprake van geen of een zeer lichte menstruatie. Later kan de cyclus wel weer terugkomen, maar vrijwel altijd blijft de menstruatie licht. Vrouwen met een koperspiraal hebben juist last van een langere en soms ook pijnlijkere menstruatie. De hormoonspiraal heeft een werkzaamheid van vijf jaar.

Verschillen

Het grootste verschil tussen de twee spiralen is dat de koperspiraal geen hormonen afgeeft en de hormoonspiraal wel. Daarnaast heeft de hormoonspiraal een kortere werkzaamheid dan de koperspiraal. Een koperspiraal werkt namelijk tot wel tien jaar terwijl een hormoonspiraal maar vijf jaar meegaat. Door de hormonen in een hormoonspiraal blijft je menstruatie vrijwel helemaal uit of wordt hij heel licht. Een koperspiraal behoudt je eigen cyclus en kan de menstruatie juist verergeren.

Beide spiralen hebben dus hun eigen, unieke werking en zijn volledig betrouwbaar. Voor een periode van vijf tot tien jaar hoef je je geen zorgen te maken over anticonceptie. En wil je toch zwanger worden? Dan kan de arts het spiraaltje verwijderen en ben je direct weer vruchtbaar.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.