Kostgeld is gebruikelijk in 2025: zoveel jongvolwassenen betalen met ouders mee
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fkostgeld-betalen-nederland.jpg)
Kostgeld: het is een term die klinkt als iets van vroeger, maar actueler is dan ooit. In een tijd waarin boodschappen duurder worden en jongeren steeds langer thuiswonen door het aanhoudend woningentekort, is het niet gek dat ouders hun volwassen kinderen laten meebetalen.
Ja, alles blijft maar duurder worden. Ook voor je ouders.
40 procent van thuiswonende jongvolwassenen betaalt kostgeld
Van de thuiswonende 18- tot en met 30-jarigen betaalt 40% mee aan de huishoudelijke uitgaven, ook wel kostgeld genoemd. Vooral oudere thuiswoners en thuiswoners met een hoger inkomen betalen vaker kostgeld.
Ook de woonsituatie van ouders lijkt een rol te spelen: kinderen van huurders betalen vaker kostgeld dan de inwonende kinderen van huiseigenaren. Dit blijkt uit onderzoek van RaboResearch dat onlangs is gepubliceerd.
Vaker financiële stress
Jongvolwassenen die kostgeld betalen, staan er financieel minder goed voor dan hun thuiswonende leeftijdsgenoten die geen kostgeld betalen. Zo is de kans dat zij financiële stress ervaren en een studieschuld hebben groter. De kans dat ze geld overhouden en meer dan 2.500 euro spaargeld hebben, is juist kleiner. Daarnaast zeggen thuiswoners die kostgeld betalen vaker te maken te hebben gehad met problemen door geldgebrek, zoals rekeningen te laat betalen of niet kunnen pinnen.
Meer over geld:
- ‘Money dysmorphia’ is waarom je altijd denkt dat je blut bent (zelfs als dat niet zo is)
- De trend ‘lifestyle creep’ kost je onopgemerkt een heleboel geld – en zo kap je ermee
- Dit is het gemiddelde uurtarief van een ZZP’er in 2025