Last van een huidaandoening? Dit dekt je zorgverzekering
Acne, eczeem, psoriasis of rosacea: allemaal super vervelende huidaandoeningen waar je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf wil. Je bent zeker niet alleen: zo’n 1,5 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Gelukkig zijn veel van deze kwalen goed te behandelen. Maar, hoe zit het met de kosten? Wij hebben voor je uitgezocht wat je zorgverzekering vergoedt bij de vier meest voorkomende huidproblemen.
Heb je acne? Dit denkt je zorgverzekering aan behandelingen
Acne is de meest voorkomende huidaandoening in ons land. Het is niet alleen iets waar pubers mee dealen – ook op latere leeftijd kan acne zomaar opduiken. Hormonen spelen vaak een grote rol, maar er zijn ook andere triggers.
Bij milde acne kun je vaak al een heel eind komen met zelfzorg: goed reinigen, niet aan je puistjes zitten, gezond eten en drinken en je huid beschermen tegen de zon. Aanvullend hierop kan je eventueel benzoylperoxide gel kopen bij de drogist. Lees voor gebruik hiervan wel altijd goed de bijsluiter.
Helpt dit niet? Dan zijn er gespecialiseerde behandelingen mogelijk, zoals lichttherapie of crèmes. Hiervoor gelden de volgende vergoedingen:
- Als de huisarts je medicijnen of crèmes voorschrijft, worden deze vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor mogelijk wel een eigen bijdrage.
- Ga je naar een huidtherapeut of schoonheidsspecialist voor acnetherapie? Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden wel een vergoeding aan vanuit een aanvullende verzekering. Je kan verschillende aanbieders van een zorgverzekering vergelijken om te zien waar dit het geval is en op welke vergoeding je recht hebt.
- Word je doorverwezen naar een dermatoloog in het ziekenhuis voor acnetherapie? Dan valt de behandeling wél onder de basisverzekering. Houd hierbij wel rekening met je eigen risico.
Eczeem
Zowel kinderen als volwassenen kunnen last hebben van eczeem. Het is niet besmettelijk, maar vaak wel flink vervelend. Eczeem zorgt namelijk vaak voor een rode huid die (erg) jeukt. Als je last hebt van eczeem, is het daarom verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Deze schrijft je dan waarschijnlijk een (hormoon)crème voor. Zo’n crème wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Ook hier geldt weer: eigen risico kan van toepassing zijn.
Moet je bloed laten onderzoeken of word je doorgestuurd naar een dermatoloog? Dan valt dit onder de basisverzekering.
Psoriasis
Psoriasis is een erfelijke huidaandoening die wat lijkt op eczeem. Het veroorzaakt rode plekjes met witte schilfers die kunnen jeuken. Helaas is psoriasis niet te genezen, maar gelukkig zijn er wel manieren om het onder controle te houden.
Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer; “Je huisarts kan bijvoorbeeld een crème of medicatie voorschrijven, en sommige mensen hebben baat bij lichttherapie of een aanpassing in hun levensstijl. Ook deze behandelingen vallen onder de basisverzekering, wel betaal je eigen risico. Voor lichttherapie moet je een verwijzing hebben en de behandeling moet plaatsvinden in een ziekenhuis of erkend behandelcentrum.
Psoriasis
Rosacea herken je aan bultjes, roodheid in het gezicht, zichtbare bloedvaatjes, blozen en soms oogklachten. Het is goed te behandelen, maar helaas gaat het nooit helemaal weg. Vaak krijg je een crème of pillen voorgeschreven die worden vergoed door de basisverzekering. Helpt dit niet? Dan kun je worden doorverwezen naar een dermatoloog, huidtherapeut of oogarts. Ook deze behandelingen vallen onder de basisverzekering en zijn onderhevig aan je eigen risico.
Je huidaandoening behandelen
Het is natuurlijk super frustrerend als je veel geld moet neertellen voor de behandeling van je huidaandoening. Gelukkig zijn er vaak vergoedingen mogelijk vanuit je zorgverzekering. Hou hierbij wel rekening met het eigen risico van € 385 per jaar. Heb je dat bedrag nog niet (helemaal) verbruikt? Dan moet je (een deel van) de kosten zelf betalen.
Tip: als je meerdere behandelingen nodig hebt, kan het slim zijn om die zoveel mogelijk in één jaar te plannen. Zo betaal je maar één keer het eigen risico en wordt de rest van de kosten vergoed!