Gezond én lekker eten? Deze 5 recepten zijn een stuk gezonder dan ze lijken
In de ideale wereld eten we alles wat we lekker vinden én blijven we fit en gezond. Maar helaas, we kunnen niet alles hebben. Daarom hebben wij vandaag vijf gezonde recepten verzameld die totaal niet gezond smaken, maar dat wel zijn. Gevalletje winnen, dus.
Lekkere gezonde recepten
We hebben allemaal weleens een helder moment waarop we inzien dat onze ongezonde levensstijl echt niet zo verder kan. Wat doe je als je graag gezond wil eten, maar een typische junkfood–lover bent?
Een gezond en voedzaam eetpatroon is noodzakelijk voor een gezonde levensstijl. Toch wil dat niet meteen zeggen dat je voortaan moet leven op salades. Wij hebben vijf lekkere recepten voor je verzameld die ontzettend ongezond lijken, maar dat helemaal niet zijn.
1. Bloemkool pizzaatjes
Piccolini’s in een gezond jasje. Pizza is ongezond, maar vooral de bodem en de kaas zijn de boosdoeners. Je hebt vast weleens van deze healthy optie gehoord en het wordt tijd dat je hem uitprobeert.
Wat heb je nodig?
400 gram bloemkoolrijst, 30 gram Parmigiano Reggiano, een ei, 50 gram geraspte mozzarella, acht theelepels tomatenpuree, oregano en verse basilicum.
Om te beginnen verwarm je de over voor op 230 graden. Doe de bloemkoolrijst in een kom en gaar deze vijf minuten in de magnetron. Rasp ondertussen de parmezaan fijn. Laat de bloemkool afkoelen en knijp met een theedoek al het vocht eruit. Doe nu de bloemkool, parmezaan, het ei en de helft van de mozzarella in een kom een meng het door elkaar. Verdeel het mengsel in acht porties op de bakplaat en beleg de bodempjes met de tomaten puree en de mozzarella. Bak de pizza’s twaalf minuten in de oven en maakt ze af met de oregano en basilicum. Het volledige recept vind je hier.
2. Gezonde paprika lasagne
Voornamelijk het Italiaanse eten waar wij zo dol op zijn, laten we vaak aan de kant staan als we gezond willen eten. Tot nu, want deze lasagne smaakt net zo goed als de ongezonde variant.
Wat heb je nodig?
Twee uien, 250 gram champignons, 465 gram geroosterde gele paprika’s in pot, verse salie, 50 gram ongezouten boter, 300 gram mager rundergehakt, 200 gram spinazie, 40 gram bloem, 400 milliliter halfvolle melk en 150 gram geitenkaas.
Verwarm de oven voor en snijd de champignons, salie en uien fijn. Laat de paprika uitlekken. Verhit boter in een pan en bak hierin het gehakt, de champignons en uitjes. Voeg als laatste de spinazie toe en laat dit slinken. Maak in een steelpan een mengsel van boter, bloem en melk en breng dit aan de kook. Roer hier later de salie en geitenkaas doorheen. Maak de laagjes in een ovenschaal en bak dit af. Het volledige recept vind je hier.
3. Wraps met kip en guacamole
Wraps zijn top, maar vaak ook ongezond. Behalve deze, want deze eet je zonder schuldgevoel.
Wat heb je nodig?
Een kipfilet, twee wraps, 125 gram oesterzwammen, een sjalot, een teentje knoflook, twee eetlepels kidneybonen en sla.
Verwarm olie in de pan en bak de kipfilet reepjes hierin. Snipper de sjalot en snijd de knoflook. Bak de kidneybonen, ui, sjalot en oesterzwammen in de pan. Verwarm de wraps in de magnetron en besmeer ze met guacamole. Gooi daarna de kip, sla en het oesterzwammen-baksel erop. Het volledige recept vind je hier.
4. Taco’s met zalm en avocado
Om nog maar even in de avocado-vibe te blijven, hebben we hier deze heerlijke én gezonde taco’s voor je.
Wat heb je nodig?
Mango in blokjes, avocado in blokjes, halve rode paprika, halve rode ui gesnipperd, twee limoenen, twee zalmfilets, acht kleine (volkoren) tortilla’s, sla en limoenmayonaise.
Maak een salsa van de avocado, mango, paprika en ui. Breng dit op smaak met wat limoensap, peper en zout. Bak de zalm gaar in een koekenpan en verwarm de tortilla’s in een andere koekenpan. Laat de zalm even afkoelen en snijd het in grove stukken. Nu is het tijd om de taco’s te vullen. Eerst de salsa, dan de zalm en daarna de limoenmayonaise erop. Het volledige recept vind je hier.
5. Gezonde kipnuggets
Ja je leest het goed, er bestaan (relatief) gezonde kipnuggets. En ze zijn nog simpel om te maken ook.
Wat heb je nodig?
Een flinke kipfilet, zes eetlepels paneermeel, zes eetlepels geraspte kokos, losgeklopt eiwit en olijfolie.
Verwarm de oven op 175 graden en zet twee schaaltjes klaar. Een vul je met het eiwit en de ander met de kokos en paneermeel. Snijd de kipfilet in langwerpige blokjes. Haal ze eerst door het eiwit en dan door het kruimelmengsel. Leg de nuggets op de bakplaat en druppel hier wat olijfolie overheen. Bak ze in dertig minuten goudbruin, vergeet ze niet om te draaien na een kwartiertje. Het volledige recept vind je hier.
https://www.nsmbl.nl/gezonde-koolhydraatarme-recepten/