Je leven romantiseren is niet delulu, maar juist ontzettend goed voor je mentale gezondheid
De term delulu is niet meer weg te denken uit het TikTok-vocabulaire. De term, die een verbastering van delusional is, staat voor het onrealistisch romantiseren van dingen in je leven. Vandaag gaan we het eens hebben over waarom het romantiseren van je leven niet delulu is, maar juist goed voor je mentale gezondheid.
Want zeg eens eerlijk, iedereen die door een roze bril kijkt, ziet de wereld toch met veel meer kleur?
Millennials dromen, Gen Z is pragmatisch
Als eerste generatie die goed kon omgaan met snelle technologische veranderingen, groeiden millennials op met de wereld aan hun voeten. De mogelijkheden leken eindeloos en zij durfden te dromen. Voor veel mensen in Generatie Z is dit anders. Gen Z staat namelijk bekend om hun praktische en pragmatische instelling. En dat is niet zo gek.
Gen Z zijn opgegroeid tijdens periodes van economische recessie en onzekerheid, zoals de wereldwijde financiële crisis van 2008. Hierdoor zijn ze zich bewust van de moeilijkheden en uitdagingen op het gebied van werkgelegenheid en financiën, en zijn ze geneigd om pragmatische keuzes te maken om hun toekomst veilig te stellen. Dromen mag, maar zekerheid gaat voor. En realistisch zijn is belangrijk
Herken jij jezelf in de kenmerkende houding van Gen Z? Weet dan dat je die dromen best een beetje bij jezelf mag aanwakkeren. Het gaat daarbij niet eens om het realiseren van je dromen, maar vooral om het romantiseren van je leven en het fantaseren. Dat is al genoeg om je mentale gezondheid een duwtje in de goede richting te geven.
Main character in je eigen leven
Goed, hoe begin je dan met het romantiseren van je leven? Doe iedere dag alsof je leven een film is, waarin jij de hoofdrol speelt. Die fietstocht in de regen is ineens zo erg niet meer en dat eerste zonnestraaltje op je gezicht komt veel intenser binnen – it’s all part of the plot. Het klinkt gek, maar werkt echt.
Het is echter belangrijk om een balans te vinden tussen fantasie en realiteit, omdat te veel fantasieën of het constant romantiseren van situaties kan leiden tot het vermijden van problemen. Juist als je merkt dat jij iemand bent die van nature een doemdenker is, probeer dit denken dan eens de andere kant op te laten gaan.
Voordelen van romantiseren en fantaseren
Dat fantaseren en romantiseren goed is voor je mentale gezondheid, ligt aan een aantal dingen. Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.
Stressvermindering: Het fantaseren over positieve of ontspannende situaties kan helpen om stress te verminderen. Gewoon even wegdromen van de realiteit en je brein een break geven.
Creatieve uitlaatklep: Fantaseren kan een creatieve uitlaatklep bieden én stimuleert de creativiteit. Het stelt je in staat om je verbeelding te gebruiken en nieuwe ideeën te verkennen, wat kan leiden tot een gevoel van voldoening en zelfexpressie.
Emotionele regulatie: Door te fantaseren en romantiseren kun je positieve emoties ervaren, zoals liefde, geluk en hoop. Dit kan helpen bij het reguleren van negatieve emoties, als je die op dat moment voelt.
Versterken van relaties: Romantiseren kan bijdragen aan het versterken van romantische relaties door het creëren van speciale momenten en het versterken van de band tussen partners. Dit is waar ook de TikTik-trend delulu mee begon. Maar als de situatie van jouw dromen enigszins realistisch is, dan is er niets mis met een beetje romantiseren.
Verbeeldingskracht en veerkracht: Fantaseren kan je verbeeldingskracht vergroten en je helpen om veerkrachtiger te worden. Het stelt je in staat om mogelijke toekomstige scenario’s te verkennen en je voor te bereiden op uitdagingen.
Als dat geen reden genoeg is om de roze bril af en toe op te zetten, dan weten wij het ook niet meer.
Dit is hoe de ‘delulu’-trend van Gen Z je helpt in je carrière