Tessa Ham
Tessa Ham Career 30 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

7 LinkedIn-tips als je op zoek bent naar een baan

Je hebt je cv up to date gemaakt, sollicitatiebrieven de deur uit gestuurd en dan schiet het je te binnen… LinkedIn is er ook nog! Dit carrièreplatform is een soort gouden combinatie tussen een CV en een verzameling van je netwerk, en daarom de ideale plek om een nieuwe baan te vinden. Maar hoe zorg je er nou voor dat je opvalt tussen de rest van de professionals?

Geen zorgen, met deze LinkedIn tips om een nieuwe baan te vinden, kom je al een heel eind.

1. Vul je profiel volledig in

LinkedIn geeft op je profiel (alleen zichtbaar voor jou) aan wat je profielsterkte is. Geeft het carrièreplatform aan dat je nog zaken moet toevoegen aan je profiel? Doe dat dan! Dat is namelijk niet alleen voordelig als recruiters of werkgevers eenmaal op je profiel zijn, maar ook omdat het algoritme van LinkedIn voorrang geeft aan volledige profielen.

“Je hebt een enorm voordeel als je profiel volledig is ingevuld”, aldus Jordan Hallow, een carrière consultant die studenten advies geeft over hun LinkedIn-profiel aan The Muse.

2. Focus je op de topsecties

Hoewel het hartstikke fijn is dat je op LinkedIn uitgebreider kunt zijn dan op je cv van één A4-tje, zal niet iedereen de tijd nemen om je hele profiel te bekijken. Zeker drukke recruiters of HR-managers niet. Daarom is het belangrijk extra te focussen op de topsecties. Steek bijvoorbeeld veel tijd in het samenstellen van de perfecte samenvatting en vergeet niet dat je meer ruimte hebt in je headline dan je denkt.

3. Gebruik keywords

Pak er een aantal vacatures bij van plekken waar je wel zou willen werken. Wat zijn thema’s en onderwerpen die vaak voorkomen? Zijn er speciale opleidingen, cursussen of eigenschappen nodig? Wat zijn functietitels die je vaak voorbij ziet komen? Dit zijn je keywords – de woorden waar recruiters en HR-managers op zullen zoeken als ze een geschikte kandidaat willen vinden.

Gebruik deze keywords over je gehele profiel en je weet ten minste dat je gevonden wordt door de juiste personen.

4. Laat mensen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan

Je kunt op LinkedIn aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Heb je nog een andere baan en wil je oude schoenen nog niet weg doen voordat je nieuwe hebt aangeschaft? Er is een instelling dat alleen recruiters je status kunnen zien. Of stel in dat niemand van het bedrijf waar je nu werkt je status kan zijn.

Je hebt ook de controle over wie je updates zien, dus je zou zelfs een bericht kunnen plaatsen. Anders weten anderen ook niet dat je op zoek bent naar iets nieuws. Op deze manier kunnen ze hun ogen openhouden.

5. Start met posten

LinkedIn is het ideale platform om jezelf als expert neer te zetten. Dat kan heel makkelijk door te berichten te posten of artikelen te schrijven over je werk en vakgebied. Heb je geen idee wat je moet posten of voel je je hier nog niet comfortabel bij? Begin dan met het delen van interessante artikelen die je online hebt gevonden.

6. Gebruik LinkedIn actief

Wanneer je jouw profiel hebt geoptimaliseerd, is het geen kwestie van achterover leunen en maar kijken wat er op je pad komt. Gebruik LinkedIn actief en je zal zien dat je meer volgers/connectieverzoeken en bezoekers op je profiel krijgt. Wat bedoelen we met ‘actief LinkedIn gebruiken’? Veel reacties op andere gebruikers achterlaten en een connectie maken met interessante mensen.

LinkedIn actief gebruiken helpt je niet alleen je netwerk uit te breiden, je leert en groeit ook door de content van anderen. Een win-win situatie dus! Enne… Schuif LinkedIn niet zomaar aan de kant als je een baan gevonden hebt. Nieuwe kansen en groeimogelijkheden zijn sneller gevonden (of komen zelfs automatisch jouw kant op) als je meer on top of mind bent in je netwerk.

7. Zorg voor sterke aanbevelingen

Je kunt wel zeggen dat je een échte teamplayer bent, als iemand met wie je hebt samengewerkt het zegt – en nog openbaar ook – is dat een stuk geloofwaardiger. Vraag aan oud-collega’s en andere mensen in je netwerk daarom om aanbevelingen.

Let op: je kunt beter twee nieuwe aanbevelingen verspreid over het jaar krijgen, dan in één keer een hele bups en vervolgens jaren niet meer.

Vergeet ook niet aanbevelingen achter te laten bij anderen. Dat is stiekem ook de beste manier om aanbevelingen te krijgen. Deze laat je achter door op de ‘Meer’-knop te drukken en vervolgens op ‘Aanbevelen’.

https://www.nsmbl.nl/linkedin-netwerk-uitbreiden/

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.