Ik at een maand lang onbewerkt eten met maaltijdboxen: de uitkomst was onverwacht
Soms heb je van die momenten waarop je het roer even helemaal om wil gooien. Voor mij was dat in eind april, toen mijn lichaam na wat festivals en Koningsdag ineens niet meer zo’n ‘tempel’ was. Tijd voor verandering: gezonde voeding, zonder toegevoegde suikers en andere stoffen die je niet in je lijf wil. Maar omdat het mij vaak aan enige discipline ontbreekt, wist ik dat ik hier hulp bij nodig had. Die hulp kwam in de vorm van Green Chef.
Na een korte fase (lees: twee weken) twee jaar geleden waarin ik alles zelf from scratch wilde maken, wist ik dat koken zonder te veel e-nummers me op deze manier te veel tijd kostte. Dus nu deed ik dat met de maaltijdboxen van Green Chef. En als iemand die al jarenlang stoeit met eetgewoonten, kan ik alvast verklappen dat deze mij echt hebben verbaasd.
Wat doet het skippen van ultrabewerkt voedsel met je?
Dat veel voeding bewerkt is, dat weten we stiekem allemaal wel een beetje. Maar toch hebben we het idee dat we ‘best prima’ bezig zijn. Green Chef is er om ons uit deze droom te halen. Zij hebben onderzoek gedaan naar de kennis van Nederlanders over ultrabewerkt eten. En wat blijkt? Bijna 40% is niet op de hoogte van de gezondheidsrisico’s, en bijna 90% wil meer voorlichting over deze voeding en zelfs een label. Meer dan de helft weet niet welke voeding ultrabewerkt is, zij denken dat gerookte kipfilet op brood niet ultrabewerkt is. Spoiler: dit is wel zo. De waarheid is soms hard.
Om de uitdaging aan te gaan, besloot ik een maand lang te koken met de maaltijdboxen van Green Chef, die amper bewerkt voedsel bevatten. Zo veel mogelijk groente, zo min mogelijk troep. En vooral: makkelijk, want zo hoef je na werkt niet meer na te denken over wat je in godsnaam gaat eten.
Een maand lang koken met Green Chef
Green Chef werkt hetzelfde als z’n bekende broer HelloFresh, alleen is Green Chef meer gefocust op gezond eten. Je stelt iedere week je menu samen, met keuze uit verschillende recepten. Hierbij wordt ook rekening gehouden met allerlei dieetwensen: van keto tot vegan. Ook viel me meteen op dat het gebruik van vlees geminimaliseerd is en dat vis populairder is in de recepten. Daar houd ik van.
Ik koos voor vijf gerechten per week, voor vier personen. Zo hadden we genoeg in ons huishouden om ook nog te kunnen lunchen met het eten van de vorige avond. Alles om zo veel mogelijk gezonde maaltijden binnen te krijgen.
Dit vond ik ervan
Dus wat vond ik ervan? Nou, het heeft me veel laten inzien. Zoals verwacht, voelde ik me lichamelijk wat beter. Maar of zo’n maand genoeg is om de langdurige vruchten te plukken? Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Wel voelde ik me fitter, energieker en ook meer uitgerust. Maar dat laatste, komt vooral door het volgende.
Vooral mentaal effect
Na een maand zat ik er zo lekker in, dat ik eigenlijk niets anders meer wilde dan dit fijne eetschema. Zoals ik net eerder al even noemde, zijn mijn eetgewoonten niet altijd even top. Dankzij dit concept wist ik een week van tevoren al wat er op het menu stond, had ik altijd een gevulde koelkast en het belangrijkste: ik wist dat wat ik ook pakte, het altijd een verantwoorde keuze was. Iets dat mij voorheen veel moeite en plannen kostte, werd nu voor me geregeld.
Koken werd weer leuk en lekker, zonder dat ik me vergreep aan ongezonde smaakmakers. Verfrissend, letterlijk en figuurlijk. Zo maakte ik verschillende pasta’s, purees (een nieuwe favoriet is puree van knolselderij) en vis op allerlei manieren (wist je dat kabeljauw in kokoskorst heel lekker is?). Nu hield ik al van koken, maar mocht dit bij jou niet zo zijn: zo’n maaltijdbox is een laagdrempelige manier om wat nieuws te leren in de keuken. Je kunt je favoriete recepten ook nog eens bewaren.
Is dit het geld waard?
De weerstand die ik bij veel leeftijdsgenoten hoor rondom maaltijdboxen, is dat ze het te duur vinden. ‘Voor dat geld kan zelf die boodschappen ook halen’ hoor ik vaak om me heen. Om even een beeld te geven: de box die ik had, kost €132 per week. En ja, als je een beetje oplet zou je daar best zelf van kunnen koken.
Wat alleen het fijne is, is dat je er nu niet alleen verrassende, gezonde en snelle (!) maaltijden voor terugkrijgt. Maar ook nog eens structuur en een gezond eetpatroon dat niet veel moeite kost. Iets dat voor mij een omslag in leefstijl betekende. Door het gezonde eten kreeg ik ook meer motivatie om te bewegen en op andere vlakken aan mezelf te werken. Niet om te zeggen dat Green Chef het antwoord is op AL je problemen, maar op het probleem van ‘structureel gezond eten’ wel.