Maar liefst 1 op de 3 Gen Z’ers geghost na sollicitatie: zo zorg je dat jij wél wordt teruggebeld
Bij veel Gen Z’ers die in december een visionboard voor 2024 maakten, was een banenwissel een groot element. Maar liefst 85% staat open voor een nieuwe werkgever, maar worden na de sollicitatie in het ongewisse gelaten. Zo voorkom je dat jij geghost wordt door jouw droomwerkgever.
LinkedIn onderzocht de uitdagingen van verschillende generaties Nederlandse professionals op een in toenemende mate concurrerende arbeidsmarkt. Want waar er in 2022 nog één sollicitant per openstaande vacature was, waren dat in 2023 al twee sollicitanten per openstaande vacature.
Het feit dat meer dan 1 op de 3 jonge professionals zelden een reactie ontvangt na een sollicitatie, zorgt bij een groot deel (44%) voor een deuk in het zelfvertrouwen.
Zo voorkom je dat jij geghost wordt na een sollicitatie
Hoewel de uitdagingen voor Gen Z’ers groot zijn, liggen er ook genoeg kansen op de arbeidsmarkt. Carrière-expert Laura van Horssen van LinkedIn deelt tips om de jongste generatie werknemers te helpen bij het bemachtigen van een nieuwe baan in 2024.
Zorg dat je opvalt
Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is om op te vallen. Voeg een korte samenvatting van je achtergrond toe en benadruk wat jouw belangrijkste skills zijn. Laat recruiters en je netwerk ook weten dat je openstaat voor nieuwe kansen door de functie ‘Open voor Werk’ op je profiel in te schakelen.
Show je skills
Heb jij je werkervaring netjes op je profiel staan? Heel goed! Maar wist je dat het minstens even belangrijk is om je skills te showen, en daarmee dus expliciet te maken over welke vaardigheden je beschikt? Meer dan 45% van de bedrijven op LinkedIn zoekt expliciet naar vaardigheden om kandidaten voor banen te vinden. Denk dus na over de vijf meest relevante vaardigheden voor de functie die je wilt en voeg ze toe aan je profiel.
Toon veerkracht
Als je niets hoort van de organisatie waar je gesolliciteerd hebt of je een paar keer op rij afwijzingen hebt ontvangen, is het logisch als je een beetje ontmoedigd raakt in je zoektocht. Het is een proces vol met hoogte- en dieptepunten waar afwijzing en/of obstakels iets met je zelfvertrouwen en motivatie kunnen doen. Belangrijk dus om veerkracht te tonen, je niet uit het veld te laten slaan door één of meerdere tegenvallers én niet uit het oog te verliezen wat er wel goed gaat tijdens het solliciteren.
Onderhoud je netwerk
Het hebben van de juiste connecties is een goede manier om een voet tussen de deur te krijgen, dus zorg ervoor dat je je netwerk regelmatig opbouwt en onderhoudt. Het benaderen van je connecties en af en toe reageren op hun berichten op LinkedIn kan je helpen sterkere relaties op te bouwen die mogelijk zelfs kunnen leiden tot potentiële baankansen. Bijna 1 op de 4 (24%) Gen Z professionals geeft aan (nog) geen sterk professioneel netwerk te hebben opgebouwd.
Het draait niet om carrièreladder, maar het carrièrepad
Important reminder: het draait allemaal om het carrièrepad, niet de carrièreladder. Lineaire carrièrepaden zijn allang geen must meer en het is goed om inspiratie op te doen voor banen waar je eerder misschien niet aan had gedacht. In plaats van koste wat het kost omhoog te blijven gaan op de ladder zijn zijwaartse stapjes, het nemen van een break in je carrière of een stap terug omdat je een carrièreswitch maakt, ook helemaal oké.