Steun voor Mahsa Amini: alles over de protesten in Iran als verzet tegen het vrouwonvriendelijk regime
Op 16 september 2022 is een 22-jarige vrouw genaamd Mahsa Amini (Jina Amini in het Koerdisch) overleden in Teheran, Iran. Dit onder verdachte omstandigheden, mogelijk als gevolg van geweld door de religieuze politie. Het is moeilijk te bevatten, maar de aanhouding was omdat ze haar hijab niet volgens de extreem strenge Islamitische kledingvoorschriften droeg.
Vrouwen komen nu massaal in opstand tegen de religieuze politie, die erom bekend staat vaak onredelijk te zijn tegen vrouwen. De vrouwelijke demonstranten verbranden hun hijab en knippen hun haren kort – en ze krijgen steun van over de hele wereld.
Het overlijden van Mahsa Amini
De jonge, Koerdische Masha liep met haar familie door de Iraanse hoofdstad, toen ze van straat geplukt werd door de religieuze politie. Ooggetuigen vertellen dat ze toen al flink mishandeld werd door de mannen, maar eenmaal op het politiebureau zakte ze in elkaar.
Na drie dagen in coma gelegen te hebben, kwam zaterdag het treurige nieuws naar buiten dat Mahsa is overleden. Volgens de politie is haar overlijden veroorzaakt door een hartkwaal, maar volgens haar vader had Mahsa geen gezondheidsproblemen. Hij houdt de zedenpolitie verantwoordelijk voor haar dood.
Protest bij de uitvaart van Mahsa
Op de dag dat de uitvaart van Mahsa plaatsvond begonnen de protesten tegen de religieuze politie, het regime en dictator Ayatollah Khamenei. De politie greep wederom hard in en vuurde traangas af.
De demonstraties houden aan en vrouwen verzetten zich tegen het vrouwonvriendelijke regime
De demonstraties die deze week (en nog steeds) hebben plaatsgevonden in Iran zijn de heftigste die er in tijden in het land zijn geweest. Demonstranten trekken de straten op om zich te verzetten tegen het vrouwonvriendelijke regime. De dood van Mahsa heeft veel losgemaakt en is het startpunt van een hevig verzet tegen de religieuze politie. Een Koerdische mensenrechtenorganisatie stelt dat de Iraanse veiligheidsdiensten het vuur openden. Er zijn drie doden gevallen en minstens 221 mensen gewond geraakt.
Eerder deze week verschenen er beelden van demonstrerende vrouwen die uit woede hun haar afknipten en hun hoofddoek verbrandden.
This is Iran today. A woman proudly burning the most visible symbol of religious dictatorship; compulsory hijab.
Hijab police killed #MahsaAmini but now there are millions of Mahsa in Iran who are shouting NO to Forced hijab NO to gender apartheid regime.#مهسا_امینی pic.twitter.com/9tzd9IRwgB— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 19, 2022
Vrouwen knippen hun haar af als protestactie
Iraanse vrouwen steunen het protest en tonen solidariteit door hun haren af te knippen, als statement tegen het strenge en vrouwonvriendelijke regime. Ook op Twitter en TikTok gaat de hastag #MahsaAmini viraal. In de berichten en video’s betuigen vrouwen van over de hele wereld hun steun en verzetten zich tegen de schrijnende situatie in Iran.
https://www.tiktok.com/@jjusticeforiran/video/7145974370115144966?is_copy_url=1&is_from_webapp=v1&q=mahsaamini&t=1663849651218
@lunafairy.ir Mahsa Amini is a 22-year-old Iranian girl who was killed by the guidance patrol (police for compulsory hijab) due to a severe beating.Please bring the voice of Iranian people to the world #مهسا_امینی #mahsa_amini #mahsaamini
De Iraanse regering zorgt voor een internet blackout, waardoor online protest voor veel mensen in Iran niet meer mogelijk is. Daardoor is het extra belangrijk dat alle supporters in het buitenland actief zijn, zodat wij hen een stem kunnen geven. Inmiddels zijn er ook al demonstraties geweest in Londen, Cologne, Istanbul
The internet blackout by the Islamic Republic has started. Words can't describe the feelings when all of a sudden a nation disappeares on the internet. People who have been trying everything online to be heard.
Now that they can't be here, please be their voice.#MahsaAmini
— Hichkas (@HichkasOfficial) September 21, 2022