Niet zo lekker in je vel? Zo maak je de stap naar hulp zoeken makkelijker
Even niet zo lekker in je vel zitten is heel gangbaar. Maar wat als je merkt dat het écht even niet zo goed gaat met je mentale gezondheid? Dit kan je op verschillende aspecten in je leven tegenhouden en het leven een stuk lastiger maken. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken hiervoor. Toch is dat niet altijd even makkelijk. Door deze dingen te doen verlaag jij de drempel voor jezelf.
Een veelgemaakte fout is denken dat je nog ‘te goed’ bent om hulp te zoeken. Een schuldgevoel speelt bij velen op als ze aan de bel willen trekken. Maar laat één ding heel duidelijk zijn: je bent nooit te veel. En oma’s wijze raad komt ook weer van pas. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Mentale gezondheidsproblemen
Mentale gezondheidsproblemen hebben invloed op allerlei aspecten in je leven. Het beïnvloedt hoe jij je voelt, hoe je denkt en hoe je je gedraagt. Onder mentale gezondheidsproblemen vallen onder andere depressie, bipolaire stoornis en angststoornissen. Dit zorgt er allemaal voor dat jij minder van het dagelijks leven geniet en je moeite hebt met bepaalde dingen.
Door de volgende kleine stappen te nemen maak jij het voor jezelf een stuk makkelijker om hulp te krijgen.
Wees eerlijk tegen jezelf
De eerste stap die van essentieel belang is om hulp te zoeken is door eerlijk tegenover jezelf te zijn en te accepteren dat je deze hulp ook echt nodig hebt. Het is goed om er over na te denken en te beseffen dat het alleen maar goed is om hulp te zoeken.
Doe research
Voordat je hulp gaat zoeken is het fijn om te weten welke manieren van hulp er allemaal zijn. Doe research en kijk welke methode jou het meeste aanspreekt. Je hebt bijvoorbeeld ondersteuningsgroepen, therapie en een counseling.
Praat erover met dierbaren
Door zelf open te zijn naar anderen en uit te spreken naar je dierbaren dat je last hebt van mentale gezondheidsproblemen, zal het uiteindelijk voor jezelf alleen maar makkelijker worden om dit te accepteren. Dit helpt niet alleen bij hulp zoeken, maar zal op dat moment ook een enorme opluchting zijn.
Zet geen onrealistische verwachtingen voor jezelf
Het proces van herstel kan soms lang duren. Het is dus belangrijk dat je dit in je achterhoofd houdt. Het liefst is iedereen na een maand klaar, maar helaas is dit negen van de tien keer niet het geval. Door realistische verwachtingen te zetten zul je minder snel teleurgesteld zijn in jezelf en in het proces.
Zie het als iets positiefs
Wanneer jij accepteert dat je hulp nodig hebt en dit ook daadwerkelijk gaat zoeken, is dit een teken van kracht – ook al voelt dit waarschijnlijk niet zo op het moment. Wanneer je hulp zoekt laat je zien dat je bereid bent om dingen aan te pakken en jij je verantwoordelijkheid neemt over je eigen welzijn.
20 mental health-accounts op Instagram die je nu wilt volgen
Dit zijn de 10 beste steden om in te wonen voor je mentale en fysieke gezondheid