Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Entertainment 9 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom je vandaag nog de Netflix-documentaire Seaspiracy wilt kijken

Als het gaat om documentaires, films en series is Netflix the place to be. Van romantische komedies tot informatieve docuseries: je vindt het er allemaal. Zo is kortgeleden de documentaire Seaspiracy verschenen op Netflix, een informatieve documentaire die een inkijk geeft op de duistere wereld van visserij.

De heftige maar leerzame documentaire is een echte must watch.

Seaspiracy: de duistere wereld van visserij

Een goede manier om jezelf te informeren over een maatschappelijk probleem, zoals racisme of (seksueel) geweld, is doormiddel van series, documentaires en films. Ook de verandering van het klimaat blijft een groot en veelzijdig maatschappelijk probleem. Het gaat verder dan de opwarming van de aarde en de vuurzeeën in Australië: ook de vlees- en visindustrie blijft een grote factor die ervoor zorgt dat het klimaat er steeds meer op achteruit gaat.

In de documentaire Seaspiracy, de opvolger van de documentaire Cowspiracy, krijgen we een kant van de visindustrie te zien de we nog niet kenden. Filmmaker Ali Tabrizi maakte de documentaire naar aanleiding van zijn liefde voor de oceaan, maar komt tijdens het filmen er al snel achter dat er iets meer achter zit dan prachtige blauwe zeeën en zeedieren.

Plastic zee en visserij

Zo wordt een probleem waar we al een lange tijd mee zitten besproken: de tachtig miljoen ton plastic dat jaarlijks in de oceanen belandt. En dat is niet het enige: ook komt Ali Tabrizi tijdens het filmen van de documentaire erachter hoe commercieel de grote visserijen zijn.

In Seaspiracy gaat Ali Tabrizi op bezoek bij verschillende visserijen – waar hij bij sommigen niet erg welkom is. Hij bezoekt het Japanse vissersdorp Taiji en een visserij in Hong Kong die handelt in haaienvinnen. Hij sluit de documentaire af op de Faeröer Eilanden. Doormiddel van verborgen camera’s wordt laten zien hoe corrupt en commercieel de visserijen zijn.

Bij de eerste visserij wordt niet alleen snel duidelijk dat het niet gaat om de vis, maar om hele andere dingen. Zo wordt in het Japanse vissersdorpje Taiji gejaagd op dolfijnen, om ze vervolgens af te slachten. Er wordt gezegd dat dit wordt gedaan voor het vlees van de dolfijn, maar in werkelijkheid wordt het om hele andere redenen gedaan. De visserijen hebben namelijk maar één doel: de oceaan leegvissen.

En daar blijft het niet bij: ook bij de andere adressen die Ali Tabrizi bezoekt zijn een aantal dingen niet helemaal pluis. Het lijkt allemaal meer te gaan om de jacht en het geld, dan om het (eerlijk) handelen van vis.

Oplossing

In 2014 kwam er al eerder een documentaire uit op Netflix, Cowspiracy, die ging over de vleesindustrie. Na het zien van die documentaire stapten veel mensen over op een vegetarisch of pescotarisch dieet.

In de documentaire wordt veel over de visindustrie onder de loep gelegd, maar er wordt gelukkig ook naar oplossingen gezocht. Volgens de filmmaker Ali Tabrizi is dit namelijk hard nodig, anders duurt het niet lang voordat de oceanen, en wij, uitsterven.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.