‘Money dysmorphia’ is waarom je altijd denkt dat je blut bent (zelfs als dat niet zo is)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2F14.-NSMBL-HEADERS-67.png)
‘Hoe ouder je wordt, hoe beter je met geld omgaat’ wordt vaak gezegd. Maar soms lijkt het alsof we het realistische zicht op onze financiën even helemaal kwijt zijn. Maak kennis met money dysmorphia. De term body dysmorphia ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er ook een financiële variant is?
We kennen inmiddels allemaal termen als girl math en loud budgeting, maar er is een nieuw financieel fenomeen dat stiekem behoorlijk impactvol is: money dysmorphia. Misschien heb je het zelf al ervaren zonder dat je wist dat het een naam had.
Wat is money dysmorphia?
Money dysmorphia betekent dat je een vertekend beeld hebt van je eigen financiële situatie. Je denkt dat je slechter (of beter) af bent dan in werkelijkheid het geval is. Dit kan komen door sociale media, vergelijkingen met anderen of financiële trauma’s uit het verleden. Misschien voel je je constant ‘achterlopen’ omdat je vrienden allemaal huizen kopen, terwijl jij het idee hebt dat je amper rondkomt – ook al staat er eigenlijk een prima bedrag op je spaarrekening.
De signalen van money dysmorphia
Herken je deze gevoelens?
- Je stressniveau schiet omhoog zodra iemand in je omgeving een grote aankoop doet.
- Je vergelijkt voortdurend jouw financiële mijlpalen met die van anderen en voelt je schuldig zodra je geld uitgeeft – zelfs aan dingen die je echt nodig hebt.
- Misschien check je obsessief je bankrekening, maar durf je geen echte financiële beslissingen te nemen.
- Of je spaart fanatiek, maar gunt jezelf nooit iets leuks.s
Kort gezegd: money dysmorphia zorgt ervoor dat je óf te veel uitgeeft en daardoor in de problemen komt, óf dat je zo spaarzaam leeft dat je jezelf onnodig dingen ontzegt. In beide gevallen belemmert het je om op een gezonde manier met geld om te gaan.
Watch on TikTok
Zo ga je ermee om
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het gevoel van money dysmorphia te verminderen.
Reality check: Neem een stap terug en bekijk je financiën objectief. Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven en spaardoelen en probeer je financiële situatie te beoordelen zonder emotie.
Vergelijk minder: Onthoud dat iedereen een andere financiële route bewandelt. Op social media zie je vooral de hoogtepunten – niet de schulden, zorgen of spijt die daarachter kunnen schuilen.
Leer over geld: Kennis is kracht. Luister naar financiële podcasts, lees boeken over geldbeheer en maak een realistisch plan om je financiën onder controle te krijgen. Hoe meer je weet, hoe zekerder je je voelt.
Gun jezelf wat luxe: Geld is er om slim mee om te gaan, maar ook om van te genieten. Het is helemaal oké om af en toe iets uit te geven aan iets dat je blij maakt – zonder schuldgevoel.
Uiteindelijk draait het allemaal om balans: bewust en slim met geld omgaan, zonder jezelf gek te laten maken door onrealistische verwachtingen of sociale druk.
De trend ‘lifestyle creep’ kost je onopgemerkt een heleboel geld – en zo kap je ermee