Hansje (25): ‘Ik voel me bezwaard dat mijn schoonfamilie mijn vakantie betaalt’
Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Hansje voelt zich bezwaard dat haar schoonfamilie de hele vakantie voor haar betaalt.
Naam: Hansje
Leeftijd: 25
Woonsituatie: Samenwonend met partner
Moneytalk
Mijn schoonfamilie betaalt de hele vakantie
De geldkwestie van Hansje
“Hoi NSMBL!
Luxeproblemen ten top, maar ik ben benieuwd of meer mensen dit herkennen en wat zij hiermee doen. Mijn schoonouders waren laatst 30 jaar getrouwd en om dat te vieren wilden zij met het gezin een reis maken naar Lapland. Het werd echt een reis met alles erop en eraan. De vliegreis, langlaufen, een huskitocht, Noorderlichtexcursies: nergens is op bezuinigd. Ik mocht mee als de vriendin van mijn vriend, maar zijn broer en zusje hebben beiden geen partner, waardoor ik als enige ‘aanhang’ meeging. Dat zij dit allemaal voor hun eigen kinderen bekostigen begrijp ik ergens wel, maar ik voel me zó bezwaard over de kosten die ze ook voor mij hebben gemaakt. (Mijn vriend en ik zijn trouwens die jaar samen).
Natuurlijk heb ik op voorhand al aangeboden een deel zelf te betalen en heb ik ter plekke ook een etentje betaald, maar toch voelt het ergens gek dat iemand een hele vakantie voor mij betaald, terwijl ik zelf ook gewoon werk. Herkennen jullie dit? En what to do?”
Dit vindt de redactie van NSMBL
Hi Hansje,
Hoofdredacteur Emma en ik hebben je issue besproken en dit klinkt heel herkenbaar in de oren. Het is lastig om je helemaal niet bezwaard te voelen over zo’n groot geldbedrag. Wat voor ons heeft geholpen: probeer je te realiseren dat je schoonouders dit waarschijnlijk niet zouden aanbieden als ze het geld niet zouden kunnen missen. Daarnaast kiezen zij ervoor om jou mee te nemen. Dikke kans dat ze het dus ook hartstikke fijn vinden dat jij onderdeel kunt zijn van hun gezin.
Dit financieel helemaal gladstrijken is lastig, maar misschien kun je wel andere dingen terugdoen om je waardering te laten blijken. Neem je schoonouders bijvoorbeeld mee op een ander uitje als bedankje. Denk aan een diner of een voorstelling. Misschien kun je iets verzinnen wat ze zelf misschien niet snel zouden doen, maar wél kunnen waarderen. Denk aan een bijzondere wijnproeverij of een museumbezoek. Zo geef je hen ook weer een nieuwe ervaring. Bedenk dat het gaat om het gebaar! Wie weet kun jij eventuele toekomstige generaties hetzelfde aanbieden.
Spreek je waardering uit, bedank voor alles en kijk wat je in (kleinere) gebaren terug kunt doen – ook als daar een minder extreem prijskaartje aanhangt.
Liefs!
Lola (27): ‘Vriendinnen gaan altijd duur uiteten en ik kan niet mee’