5 mythes over stress die je niet meer moet geloven
Stress is een onderdeel van ons leven. Hoewel we er niet allemaal in dezelfde mate en op dezelfde manier last van hebben, krijgen we er allemaal mee te maken. Het is dan ook niet gek dat er veel over stress gezegd wordt – van hoe we het kunnen elimineren uit ons leven tot hoe het ontstaat.
Maar lang niet alles wat gezegd wordt, is ook echt waar.
Mythes over stress ontkracht
Deze 5 mythes over stress moet je niet meer geloven.
1. Yoga en mediteren is de beste manier om ermee om te gaan
Je hebt het vast weleens gelezen of gehoord: als je stress hebt, helpen ‘management’ technieken als yoga, meditatie, sport en ademhalingstechnieken. Hoewel ze het zeker verlichten en goed aanvoelen, is dit symptoombestrijding. Als jij constant een gevoel van onrust hebt, is het slimmer om de oorzaak aan te pakken. Hoeveel yoga je ook doet, je stress zal anders namelijk altijd terugkomen.
2. Je moet je best doen om het uit je leven te elimineren
Natuurlijk willen we het liefst geen stress, maar het is geen realistisch doel om te zeggen dat je dit soort gevoelens helemaal uit je leven wil bannen. Het is een onderdeel van het leven en is het veel gezonder om dit te accepteren. Zorg wel dat je strategieën ontwikkelt om met de stress om te gaan die je niet uit je leven kunt elimineren.
3. Het is overduidelijk als je gestresst bent
Soms kunnen we niet om de onrust in ons lichaam heen en is het overduidelijk dat we gestresst zijn. Maar het uit zich niet altijd op dezelfde manier en bouwt soms zo geleidelijk op, dat we het zelf niet door hebben. Dit zijn bijvoorbeeld zes verrassende tekenen dat je lichaam last van stress heeft.
4. Stress ontstaat door situaties in je leven
Je zou denken dat stress ontstaat door externe situaties in je leven. Door de nieuwe leidinggevende die je hebt gekregen en waarmee je niet door een deur kunt bijvoorbeeld, of een ruzie die je hebt met een vriendin. Maar eigenlijk ontstaat het door de manier waarop je met deze situaties omgaat en, nog belangrijker, de gedachten die je hierover hebt.
Let op: dit betekent niet dat je nooit meer gestresst bent ‘als je maar de juiste houding en gedachten hebt’. Net als met yoga en meditatie kan een shift in mindset helpen om je gevoelens te managen, maar helemaal verdwijnen zal het nooit.
5. Het is een goede motivator
Deze mythe is ontstaan doordat het goed is om deadlines te hebben, jezelf te pushen en doelen te stellen. Sommige mensen denken dat ze anders niets gedaan krijgen. We verwarren stress in dit voorbeeld vaak met motivatie en stimulatie.
Volgens Psychology Today zal stress je niet helpen beter te presteren. Sterker nog, je maakt er slechtere beslissingen door en bent minder creatief. Als je erover na gaat denken, is het gek dat we onrust als een goede motivator zien. Hoe kan je je beste werk afleveren als je mentaal bent uitgeblust?
Zonder negatieve druk hebben we veel meer energie om onze doelen om te bereiken en hebben we er ook nog eens meer plezier in.
Dit zijn de effecten van stress op jouw huid en dit doe je eraan
PsyCentralHello GigglesVery Well MindPsychology Today