Na hoelang daten heb je een relatie?
De datingscene anno 2023 ziet er een stuk anders uit dan tien jaar geleden. ‘Verkering vragen’ is passé en je mag er nooit zomaar vanuit gaan dat iemand ‘exclusief met jou is’. Maar na hoelang daten heb je dan wél een relatie?
De ongeschreven regels in de datingwereld van nu zijn op z’n zachtst gezegd nogal rommelig. Waar je vroeger gewoon afwachtte tot je ‘gevraagd werd’, kan je er nu zelfs na het ontmoeten van jouw dates ouders nog niet vanuit gaan dat er sprake is van een relatie. Wat zijn de spelregels anno 2023? En nog belangrijker: hoe creëren we duidelijkheid voor onszelf?
Op zoek naar ‘iets serieus’
Soms ben je op slag verliefd, soms duurt het een paar dates voordat jij jouw levenspartner in de ander ziet. Hoe dan ook, is de liefde vinden fantastisch. Maar hoe weet je nou of dit een blijvende liefde is of een ongebonden fling?
Allereerst is het belangrijk om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Als iemand meerdere keren met jou op serieuze dates gaat, dan is de kans erg groot dat diegene ook op zoek is naar ‘iets serieus’.
Van eerste date naar relatie, hoelang duurt dat?
Enfin, tijden willen we weten. Want na hoelang daten spreek je van een relatie? Onze grote vriend Google geeft aan dat het gemiddeld drie maanden duurt tussen de eerste date en het moment van de relatie. Maar dit verschilt natuurlijk enorm per persoon, daarom is er nog een graadmeter: wanneer het gevoel van verliefdheid verandert in houden van, dan spreek je van een relatie.
Ervan uitgaan of uitspreken?
Waar de een zelf bepaald of de verhouding al het label ‘relatie’ verdient, heeft de ander liever een duidelijk gesprek. Merk jij niet zo lekker gaat op onzekerheid? Dan is het bespreken van jullie verhouding een goed idee.
Het hoeft geen zwaar gesprek te zijn. Je kan het gesprek al inleiden met een simpele vraag als: hoe zie jij ons nu?