Netwerken helpt écht – maar hoe doe je dat precies?
Als je nog studeert dan hoor je vast vaak dat netwerken écht heel erg handig is en helemaal voor als je straks je diploma hebt. Toch voelt het nog een beetje als een ver-van-je-bed-show op dat moment, maar als je eenmaal afgestudeerd bent dan snap je wat al je docenten bedoelden. Je moet natuurlijk een baan vinden en als je er eentje hebt dan is het hartstikke handig om contacten op te doen in jouw werkveld. Toch is netwerken vaak iets wat mensen liever vermijden omdat het eng kan zijn, helemaal als je het nog nooit gedaan hebt. Maar het kan je écht verder helpen.. daarom stellen wij een guide samen met de beste netwerk-tips.
Leren netwerken
Het opbouwen van een netwerk is niet voor iedereen lastig en dat voelt soms een beetje oneerlijk. Extraverte personen hebben hier vaak weinig moeite mee en die stappen dan ook regelmatig op anderen af. Niet eens om een nieuwe baan te vinden, maar ook om nieuwe stof te leren en om mensenkennis op te doen. Wie weet kan iemand nog iets voor jou betekenen of misschien zelfs wel andersom.
Tegenwoordig kunnen we makkelijker contact leggen dan vroeger en dat hebben we allemaal te danken aan het internet. Denk aan de handige netwerksite LinkedIn, waar jij vast al lid van bent. Hier nodig je makkelijk mensen uit die je misschien in het echt niet zo snel zou durven aanspreken. Een bericht is zó gestuurd en als je dan in real life wil afspreken, is dat eerste contact al gelegd. Ben jij ontzettend introvert maar wil je wel graag een netwerk opbouwen? Dat kan zeker, met een beetje oefening. Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.
1. Sta open voor een gesprek met iedereen
Het kan best zijn dat je naar een netwerk-evenement gaat met de intentie om bepaalde mensen te spreken. Maar vaak is het ook heel erg interessant om andere mensen te leren kennen – misschien nog wel interessanter dan je had gedacht. Vaak is het gesprek dan ook minder geforceerd, omdat je geen doel hebt en je dus openstaat voor andere informatie.
2. Zoek naar gedeelde interesses
Werken jullie allebei in hetzelfde werkveld? Zoek dan naar gedeelde interesses en onderwerpen. Het praat makkelijker als je allebei veel weet over een onderwerp of als jullie dezelfde passies hebben. Dan kan je vanuit daar verder kijken naar eventuele connecties.
3. Als een gesprek niet werkt – probeer het dan niet te forceren
Soms heb je een gesprek met iemand en dat gaat dan niet echt lekker. Dan kan je óf extra je best doen, óf accepteren dat iemand misschien niet helemaal matcht met jouw manier van communiceren. En vergeet niet: jouw gesprekspartner voelt vast ook wel aan dat het niet helemaal lekker loopt. Het kan aan de situatie liggen of aan het onderwerp, maar mocht het niet werken.. forceer dan niks. Dan vindt je wel iemand anders waarbij het contact makkelijker gaat.
4. Iedereen ervaart onzekerheid
Soms lijkt het alsof iedereen om je heen zo zelfverzekerd is.. maar hier is niks van waar. Iedereen ervaart spanning en kan zichzelf gek maken. Sommigen kunnen dit beter verbergen dan anderen maar laat je niet voor de gek houden.
5. Vind je het spannend om op mensen af te stappen? Kom dan als eerste
Ga je naar een event of borrel en krijg jij nachtmerries van het idee dat je op mensen af moet stappen? Kom dan als eerste. Dan kan je vaak even praten met de gastheer/vrouw en als jij eenmaal gesetteld bent dan komen er vanzelf andere mensen binnen. Zo heb je beter overzicht en vaak stappen mensen dan op jou af omdat jij al in de ruimte bent. Komen er bekenden van je? Misschien kan je afspreken om samen te gaan, waardoor je met een ‘maatje’ de ruimte instapt.
https://www.nsmbl.nl/7-redenen-waarom-je-collegas-eigenlijk-je-beste-vrienden-zijn/
6. Steek energie in het onderhouden van je contacten
Als je eenmaal een leuk contact hebt opgedaan, ben je nog niet klaar. Als je graag een band met iemand wilt opbouwen moet je daar energie in steken. Bel of mail af en toe, spreek af en wie weet wat daar uit ontstaat.
7. Introduceren
Het is vaak makkelijk als je een fijn contact hebt opgedaan om die persoon te vragen of hij/zij jou introduceert bij anderen. Als je mensen via-via leert kennen hebben ze vaak al iets over jou gehoord en dat scheelt een hoop met het voeren van een kennismakingsgesprek.
8. LinkedIn is je beste vriend
Je kunt héél veel mensen vinden op LinkedIn. Je oude klasgenoot, je baas, maar ook heel veel mensen die jij waarschijnlijk wel in je netwerk wilt hebben. Doe er je voordeel mee en voeg ze gewoon toe, vaak vinden ze dat nog leuk ook.
https://www.nsmbl.nl/linkedin-netwerk-uitbreiden/