Tessa Ham
Tessa Ham Career 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Niet onderhandelen als je begint met werken? Dit is de impact die dat op je gehele carrière heeft

Vrouwen betalen een hoge prijs als ze niet onderhandelen wanneer ze bij een baan beginnen. We hebben het hier niet alleen over de paar honderd euro meer die je per maand extra zou verdienen als je onderhandelt, maar over de impact die dat over je gehele carrière heeft.

Na het lezen van dit artikel onderhandel je altijd als je bij een nieuwe baan begint, ook als je dat spannend vindt.

Vrouwen onderhandelen minder

Voor haar boek Women Don’t Ask deed Linda Babcock (hoogleraar Economie) een onderzoek, waarin ze mannen en vrouwen met een Master of Business Administration (MBA-titel) vroeg of ze hadden onderhandeld toen ze aan de slag gingen bij een bedrijf. In haar onderzoek bleek dat maar 7 procent van de vrouwen had geprobeerd te onderhandelen. Bij de mannen ging dit om 57 (!) procent. De mensen die onderhandelden, konden hun salaris gemiddeld met 7 procent verhogen.

Uit het onderzoek bleek ook waarom vrouwen zoveel minder onderhandelen. Ze zijn bang voor de impact die het op hun reputatie heeft. Vrouwen worden namelijk geacht aardig en niet te veeleisend te zijn. Zodra ze dat wel zijn, komt dat gauw over als hard en bazig. Gedrag dat bij mannen als professioneel en assertief wordt gezien.

Impact op je carrière niet onderhandelen

Hoogleraar Margaret A. Neale snapt daarom dat vrouwen minder onderhandelen, maar wil haar Stanford leerlingen toch laten zien wat de impact is tijdens je carrière als je níet onderhandelt wanneer je bij een baan begint.

Hoeveel kost het je nou echt als je niet onderhandelt? Uit het onderzoek blijkt dat mensen die onderhandelden hun salaris met 7 procent konden verhogen. Als je kijkt naar een jaarsalaris van 100.000 euro (we nemen even een makkelijk getal), betekent dat dus dat zij een salaris van 107.000 euro wisten te realiseren. “Sommige mensen zouden zeggen: ‘Is die 7.000 euro het echt waard om mijn reputatie op het spel te zetten?’ En ik ben het daarmee eens: die 7.000 euro is het waarschijnlijk niet waard”, zegt hoogleraar Neale tegen The Muse.

“Maar dat is niet de correcte berekening”, legt de hoogleraar uit. “Wanneer jij en je collega die wel heeft onderhandeld door het bedrijf op dezelfde manier worden behandeld, krijgen jullie allebei dezelfde loonsverhogingen en promoties. Fast forward naar 35 jaar later en jij zal acht jaar langer moeten werken om even rijk te zijn als je collega wanneer je met pensioen gaat.”

En dat is alleen nog maar door de voorsprong. Laat staan als de onderhandelende collega er later in de loopbaan ook nog een extra salarisverhoging weet uit te slepen. “Nu is de vraag: 7.000 euro is misschien niet het risico waard”, zegt Neale. “Maar hoe zit het met acht jaar van je leven?”

https://www.nsmbl.nl/salarisonderhandeling-weet-wat-je-waard-bent/

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.