Niet ongesteld geworden? Dat kan komen door één van deze 11 redenen
We vinden het allesbehalve erg als we een keertje niet ongesteld worden, maar het heeft wel zijn redenen. Misschien denk je in eerste instantie wel dat je zwanger bent, maar kunnen ook hele andere redenen zijn waarom je je menstruatie deze maand hebt overgeslagen.
Zo zijn er nog elf andere redenen waarom je misschien niet gemenstrueerd hebt deze maand.
1. Je bent ziek
Wanneer je ziek bent of het idee hebt dat je ziek aan het worden bent kan het best zijn dat jouw ongesteldheid het een maandje voor gezien houdt. Omdat je ziek bent komen er namelijk bepaalde hormonen vrij die invloed hebben op je brein, die de hormonen stuurt. Je brein vergeet, omdat je ziek bent, eigenlijk een seintje te sturen naar je lichaam om ongesteld te worden.
2. Je hebt last van stress
Stress kan veel impact hebben op jouw cyclus. Het is eigenlijk heel simpel: wanneer je veel last hebt van stress, vindt jouw lichaam het nog geen tijd om zwanger te worden. Het zet dan ook eigenlijk je ongesteldheid even ‘uit’ of laat het wat later komen. Je lichaam is je dus eigenlijk aan het beschermen voor de effecten van stress.
3. Je hebt last van hypofyse
Hypofyse is een tumor dat ongeveer even groot is als een erwt. Wanneer je niet ongesteld bent geworden, kan het zijn dat je een prolactinoom hebt, dit is een hormoonproducerende hypofysetumor. Het zit onder de hypothalamus, aan de onderzijde van je hersenen. Voordat we je uitleggen wat de symptomen zijn willen we benadrukken dat je je niet druk hoeft te maken: het is prima te behandelen met medicatie.
Wanneer je een prolactinoom hebt, zijn er verschillende symptomen. Je wordt niet ongesteld, maar er kan ook een witte, melkachtige vloeistof uit je tepels komen. Ook kan je last hebben van hoofdpijn. Denk je last te hebben van een prolactinoom? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dokter.
4. Je bent aangekomen
Iets wat een uitstaande ongesteldheid kan veroorzaken maar allesbehalve erg is, is gewichtstoename. Naast het hebben van te weinig gewicht, kan overgewicht er ook voor zorgen dat je misschien niet ongesteld wordt. Volgens een Australisch onderzoek worden vrouwen met overgewicht vaker onregelmatig ongesteld dan vrouwen met een gemiddeld gewicht.
5. Je bent misschien toch wel zwanger
Ondanks dat er genoeg redenen zijn om niet ongesteld te worden betekent dat niet dat zwanger zijn van de baan is. Het kan nooit kwaad om voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen, al helemaal wanneer je actief bent op seksueel gebied en een vaste relatie hebt.
6. Je sport te veel
Sporten is ontzettend goed voor je, maar teveel sporten kan ervoor zorgen dat je geen maandelijks bloedverlies hebt. Je ongesteldheid kan zelfs verdwijnen als je BMI onder de 18 of 19 zit. Het is daarom belangrijk wat minder te sporten, anders kan het zo zijn dat je last krijgt van botverlies of osteoporose.
7. Er is iets mis met je schildklier
Je hoort er niet vaak over, maar je schildklier is een ontzettend belangrijk orgaan, vooral voor je eisprong. Het produceert als het ware hormonen en heeft controle over jouw lichaamstemperatuur, wat twee ontzettend belangrijke dingen zijn. Er zijn verschillende symptomen waaraan je kan zien of het met je schildklier heeft te maken. Zo heb je last van vermoeidheid, haarverlies en toe- of afname van gewicht.
8. Je slikt de pil al voor een tijdje
De anticonceptiepil is de perfecte manier om jouw maandelijkse kwaaltje onder controle te houden, maar het heeft ook zeker zijn nadelen. Je slikt als het ware je hormonen in, dus je lichaam gaat zelf minder tot geen hormonen meer aanmaken. Wanneer je in de stopweek zit kan het dus ook zo zijn dat je niet of heel weinig bloed verliest. Je hoeft je echter geen zorgen te maken: de pil is veilig en heeft verder geen heftige gevolgen voor jouw cyclus.
9. Je bent gestopt met de pil
Je bent gestopt met de pil voor een reden: je wilt misschien wel zwanger worden, vindt de stemmingswisselingen vervelend of hebt last van andere kwaaltjes en bijwerkingen. Stoppen met de pil is allesbehalve slecht, alleen je lichaam moet zichzelf wel weer even oppakken na zo’n lange tijd aan de pil. De pil reguleert jouw cyclus, als je ermee stopt moet jouw lichaam dat weer zelf gaan doen. Je lichaam is hoogstwaarschijnlijk vooral in de war. Niks mis.
10. Je hebt PCOS
Bij PCOS, aka Polycysteus Ovarium Syndroom, zijn je hormonen niet meer in balans. Hierdoor kan je weinig tot niet ongesteld worden. Symptomen van PCOS zijn haargroei op verschillende plekken van het lichaam, gewichtstoename en vruchtbaarheidsproblemen.
11. Je hebt een nieuwe huisgenoot
Het klinkt misschien gek, maar het moment van jouw eisprong kan liggen aan jouw huisgenoot. Het is niet helemaal zeker, maar wanneer je intrekt bij een andere huisgenote kan het zo zijn dat jullie ongesteld worden op hetzelfde moment. Hoe dit komt is niet duidelijk, maar veel meiden hebben dit al ervaren. Misschien heb je het ook al wel eens meegemaakt met je moeder of zus(je)?
Indien je niet zeker weet of juist denkt dat deze redenen ervoor zorgen dat je niet, weinig of onregelmatig ongesteld bent, kan het nooit kwaad een dokter te benaderen en je bloed te laten testen.