Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 5 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Niet zo best: dit doet alcohol met je lichaam

Dat alcohol slecht voor je is weten we stiekem natuurlijk al lang. Toch vinden we het heerlijk om het weekend te vieren met een lekker drankje. Dit is wat dat nou écht met je lichaam doet.

Tja, niet best.

1… 2… 10 drankjes

Leuk weekend gehad? Wij ook. De zon scheen volop, we mochten de laatste dag van Amsterdam Fashion Week én de legendarische F1 race van Verstappen bijwonen en deden bakken met inspiratie op om de nieuwe week energiek van start te gaan. Toch zijn we vandaag niet helemaal fris en shining op de redactie. Bij al die feestelijke evenementen hoort een drankje en wij hebben nog niet de ruggengraat gevonden om het dan ook te laten bij één. Please send help.

Ter no-alcohol inspiratie voor komend weekend zochten we voor je uit wat al die alcohol nou écht met je lichaam doet en waarom je er naderhand soms niet één, maar gewoon drie dagen last van hebt.

Allemaal alcoholist

Alcoholist, probleemdrinker, zware drinker, sociale drinker… De grenzen zijn in Nederland best vaag om te zeggen of je nou precies een alcoholist of structureel drinker bent. Volgens de GGZ duid het op een alcoholprobleem als je meer dan 2 glazen per dag drinkt en minder dan 2 dagen per week de alcohol laat staan. Ook zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Als man ben je een overmatige drinker wanneer je 21 glazen per week drinkt en als vrouw meer dan 14. Volgens het CBS en Trimbos word je als man gezien als zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw gaat dit om 4 of meer glazen op één dag. Voor degenen die (ook) zo nu en dan kunnen genieten van een borrel is het belangrijk om de effecten op het lichaam te kennen.

Zelfs een klein beetje alcohol heeft invloed op de systemen van je lichaam. Meestal verwerkt je lichaam alcohol als een afvalproduct dat het zo snel mogelijk weg wil werken. Als je meer drinkt dan je lichaam kan verwerken, stapelt het alcoholgehalte zich op in de bloedbaan, vertraagt de hersenfunctie en komt de kater om de hoek kijken. Die vervelende hangover is helaas nog niet alles. Vind hieronder de enorme lijst aan schade die alcohol je lichaam aanricht.

Immuunsysteem

Alcohol vertraagt het immuunsysteem, waardoor bacterie-bestrijdende witte bloedcellen traag en veel minder efficiënt worden. Hierdoor hebben zware drinkers een grotere kans om ziekten als longontstekingen, tuberculose en talrijke vormen van kanker te krijgen.

Botten

Door alcoholmisbruik wordt de aanmaak van nieuw bot geremd en loop je een grotere kans op osteoporose en botbreuken. Ook kan het de spieren doen verzwakken en zorgen voor krampen.

Voortplanting

Een veel voorkomende bijwerking van alcoholmisbruik bij vrouwen is het stoppen van menstruatie en het veroorzaken van onvruchtbaarheid. Ook wordt het risico op borstkanker verhoogt. Ook bij mannen kunnen er complicaties in het voortplantingssysteem optreden, in de vorm van erectiestoornissen.

Bloedsomloop

Één keer zwaar drinken kan al zorgen voor problemen aan het hart, laat staan voor hoe veel problemen hierdoor bij een zware drinker kunnen worden veroorzaakt. Het risico hierop is nog groter voor vrouwen dan mannen. Voorbeelden van deze hartproblemen kunnen zijn: vergiftiging van de hartspiercellen, een onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, beroerte of zelfs een hartaanval.

Spijsvertering

Alcohol maakt het moeilijk voor de darmen om bacteriën onder controle te houden en voedingstoffen op te nemen. Ondanks dat je genoeg eet, kan dit zorgen voor ernstige ondervoeding.

And there’s more…

Allemaal shock en horror, maar eigenlijk de lijst is nog lang niet klaar. Alcohol kan ook zorgen voor schade aan de speekselklier, tanden, tandvlees, haren, slokdarm, maag, centraal zenuwstelsel en het excretiesysteem van je lichaam. Al met al. Behalve dat het zo nu en dan voor een legendarische, hilarische, memorabele dag of avond kan zorgen, zijn die drankjes echt nergens goed voor. Knoop dat maar eens goed in je oren. We praten ook een klein beetje tegen onszelf.

Als je vaker drinkt dan je zou willen, een gevaar bent voor jezelf en/of anderen of alcohol nodig hebt om te functioneren in het dagelijks leven, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts of een gespecialiseerde kliniek.

Whut: dit is het effect van alcohol drinken op je haar

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.