Nootropics zijn misschien we dé ‘brain boosters’ – dit is wat je wilt weten over deze supplementen
In de wereld van de wellness kunnen we ons soms geen weg meer banen door de eindeloze lancering van supplementen. Als je zou willen kun je ‘voor de gezondheid’ iedere dag wel veertien verschillende pillen slikken. Sommige werken zoals ze zouden moeten, maar soms zit er ergens nog wel eens een rotte appel tussen. Nu hebben we een nieuwe trend die op de loer ligt binnen dit pillenpakket: nootropics. Met de stijgende populariteit van dit soort supplementen vragen we ons opnieuw af of deze het waard zijn om in te nemen.
Dit is alles wat jij wilt weten over deze potentiële ‘brain boosters’. Zijn dit dé werkelijke smart pills?
Wat zijn nootropics?
Nootropics staan bekend als supplementen die hersenstimulerend horen te zijn. Ja, je hoort het goed, ze bestaan blijkbaar echt. De supplementen zouden jouw focus, motivatie en zelfs cognitieve prestaties verbeteren. Klinkt eigen té mooi om waar te zijn. Toch krijgt een supplement niet zomaar de stempel ‘brain booster’ en dus zijn wij op onderzoek uitgegaan.
Smart pills of niet?
Ook al klinkt de term smart pill aantrekkelijk, het IQ van iemand ligt door het innemen van deze supplementen niet ineens hoger. De supplementen zijn vooral bedoeld om je beter in je vel te laten zitten, stress te verminderen en het energielevel te verhogen. Hierdoor zou je cognitief scherper worden en dus misschien beter presteren – dat klinkt nog niet eens zo gek.
Redelijk populaire supplementen
We kennen al een paar relatief populaire supplementen die behoren tot nootropics. Omega-3 supplementen zijn misschien wel een van de meest ingenomen pillen die bekend staan als ‘brain enhancers‘. Ook creatine, melatonine en zelfs caffeïne behoren tot het rijtje.
Synthetische nootropics
We kunnen nootropics onderscheiden in twee categorieën: natuurlijk en synthetisch. Synthetische nootropics zijn voornamelijk voorgeschreven pillen die helpen bij een mentale abnormaliteit. Ritalin – de pil die wordt voorgeschreven bij ADHD – is een voorbeeld van zo’n synthetische nootropic. Synthetische varianten zijn niet voor niets voorgeschreven, want dit soort kan ook zomaar gevaarlijk worden voor iemand.
Natuurlijke nootropics
Natuurlijke nootropics zijn gelukkig wel toegankelijk voor de ‘normale’ mens en je hebt dan ook allerlei varianten die op verschillende manieren jouw een steuntje in de rug kunnen bieden. Op NSMBL hebben wij uitgebreid ashwagandha besproken – een kruid wat kan helpen tegen stress – met alle voordelen en nadelen daarbij inbegrepen. Dé gouden tip: lees je altijd goed in voordat je een supplement begint in te nemen, dan kom je waarschijnlijk niet voor verrassingen te staan.
Overwogen keuzes
Er bestaan ontzettend veel variaties op nootropics – eigenlijk te veel om te tellen. Hoe kan je je nu dan nog een weg banen door de wereld van de stressverlagers en slaapmiddelen? Wat we net al zeiden, inlezen is the key to succes. Bereid je altijd voor op de voor- en nadelen van een supplement en maak afgewogen keuzes. Ookal klinkt iets als de oplossing voor al jouw problemen, een supplement kan ook weer een reeks aan nieuwe problemen veroorzaken.
Te veel serotonine in je lichaam? Dit is hoe je dat merkt en wat het met je kan doen