9 fascinerende feitjes over de oceaan die je nog niet wist
Misschien sta je er niet bij stil, maar onze aarde bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Maar liefst zeventig procent van onze aarde is bedekt door oceanen en zeeën. Het is dus aannemelijk dat we nog lang niet alles weten over deze mysterieuze wateren en we nog altijd nieuwe dingen leren over de oceaan. En daarom zetten we een aantal opmerkelijke feitjes die wel al zijn ontdekt voor je op een rij.
Oceaan
De een vindt de oceaan eindeloos fascineren, de ander vooral doodeng. Ik reken mezelf tot die laatste groep. Toch blijft het fenomeen oceaan me mateloos boeien en werd het tijd om wat feiten uit te zoeken.
1. Amper 5% van de oceanen is ontdekt
Dat betekent dat er nog onwijs veel te ontdekken valt. Wat zullen we allemaal nog gaan ontdekken? En wanneer hebben we alles ontdekt? Één ding is zeker: er zullen nog voldoende enge vissoorten ontdekt worden.
2. De hoogste berg in de oceaan is 10,2 km
Dat is dus ontzettend hoog. En dan te bedenken dat de berg begint op de bodem van de oceaan. Dat is ontzettend diep. Deze berg ligt overigens bij Hawaii en heet Mauna Kea.
3. Het diepste punt in de oceaan is 10,9 km diep
Een paar honderd meter dieper dan de grootste berg. Gek eigenlijk dat 10,9 km horizontaal niks voorstelt maar verticaal is het een ontzettende diepte.
4. 94% van al het leven op aarde leeft in de oceaan
En daarvan leeft weer 90% in de diepzeeën en weer een gedeelte daarvan leeft dus op een plek waar de zon nooit schijnt.
5. Er bestaan onderwatervallen
Zeven ter wereld om precies te zijn. Onderwatervallen? Hoe kan dat dan? Ze ontstaan in de oceaan door temperatuursverschillen en de verschillen van het zoutgehalte van verschillende gedeeltes in de oceaan. Zijn ze echt of zijn het illusies?
6. De oceaan bevat ongeveer twintig miljoen ton aan goud
Als de mens dit ooit tot zijn beschikking krijgt, zal de goudprijs vast en zeker een stuk dalen.
7. Op de bodem van de oceaan liggen meer dan drie miljoen scheepswrakken
Dat zijn er nogal wat. En elk wrak heeft zo zijn geschiedenis. Genoeg om eindeloos documentaires van te kijken op National Geographic.
8. De zon kan niet doordringen tot de diepste bodems van de oceaan
Het is daar dus pikkedonker en koud. Wij houden het even voor gezien daar.
9. In de donkere diepzeeën leven bijzondere maar vooral aparte wezens
Neem bijvoorbeeld de ‘Frilled Shark’. Deze haai heeft meer dan driehonderd tanden. Hij pakt zijn prooi net zoals een wurgslang. Zie hieronder het bewijs.
De ‘Goblin Shark’ leeft op een diepte van rond de 1300 meter. Ze scannen hun omgeving met hun snuit door elektrische impulsen op te vangen. En hun uiterlijk is extreem bijzonder. Eentje die je niet tegen wilt komen in het donker.
Lees ook: Deze roze stranden zijn zo mooi dat ze nep lijken