9 lessen over onderhandelen voor een hoger salaris
Tijd voor wat lessen in onderhandelen, want de kans is groot dat jij je veel te bescheiden opstelt. Onderhandelingen zijn eigenlijk nooit makkelijk en helaas leren we nooit hoe we dit soort gesprekken het beste kunnen aanpakken. Het resultaat? Veel mensen laten geld liggen. Deze negen lessen over onderhandelen helpen je voortaan wel het salaris te krijgen dat je wil. Op deze manier stapt iedereen aan tafel met een tevreden gevoel naar buiten.
Lessen over onderhandelen
Of je nou voor een hoger salaris onderhandelt bij je nieuwe baan of een salarisverhoging wil bij je huidige baan, hou deze lessen in je achterhoofd.
1. Je krijgt niet betaald voor wat je waard bent
Maar voor hoe goed je onderhandelt. Les nummer één is daarom om altijd te onderhandelen over je salaris. Zeg nooit ‘ja’ tegen het eerste bod, de ander zal nooit met zijn maximale bedrag beginnen. Een nee heb je, een ja kun je krijgen.
2. Doe je huiswerk voor het onderhandelen
Dat je niet betaald krijgt voor wat je waard bent, betekent niet dat je niet moet onderzoeken hoeveel je waard bent. Dit helpt je zelfverzekerder in je schoenen te staan. Achterhaal dit makkelijk met online tools als Loonwijzer en Payscale.
3. Vergeet niet hoe belangrijk sympathie is
In een onderhandeling is het heel verleidelijk om de andere partij als ‘de tegenstander’ te zien. Maar denk eraan dat je de relatie niet wil beschadigen: je wil hier immers gaan of blijven werken.
Deepak Malhotra, hoogleraar Business Administration bij Harvard Business School en auteur van Negotiating the Impossible, benadrukt daarom dat je de kracht van sympathie niet moet onderschatten.
Niet alleen omdat je de relatie wil behouden. Alles wat je doet in een onderhandeling waardoor je minder sympathiek lijkt, verkleint de kans dat je het aanbod krijgt dat je wilt.
4. Help ze begrijpen waarom je verdient wat je van ze vraagt
Als je niet precies kan uitleggen waarom je die salarisverhoging verdient, zou je er eigenlijk niet om moeten vragen.
5. Gebruik feiten, geen emoties tijdens het onderhandelen
Het is daarbij belangrijk om feiten te gebruiken, geen emoties. Natuurlijk kan je het gevoel hebben dat je harder werkt dan de rest, maar als je geen feiten hebt die dat statement onderbouwen, is het makkelijk voor een werkgever om dat gevoel weg te wuiven.
6. Vertel de waarheid
“Mijn advies is om nooit te liegen tijdens het onderhandelen”, zegt de hoogleraar Business Administration. Bijvoorbeeld over werkervaring of de hoogte van je vorige salaris. “De kans is groot dat de leugen uitkomt. Maar zelfs als dat niet het geval is, is het onethisch.”
7. Wees niet bang om een ‘time out’ te nemen
Wist je dat stilte de ultieme powermove is tijdens een onderhandeling? Het geeft je de kans om alles op een rij te zetten en goed na te denken over je antwoord. Je kan zelfs een ‘time out’ aanvragen als je het even niet meer weet en het gevoel hebt dat je te snel ja gaat zeggen.
Vraag of je even een glaasje water mag of naar het toilet mag gaan. Zo kun je je weer herpakken.
8. Je hoeft niet direct een akkoord te geven
Nog een belangrijke les: je hoeft niet meteen tijdens het onderhandelen akkoord te geven. Het is ook mogelijk om aan te geven dat je goed over het bod wil nadenken en dat je er morgen voor 10.00 uur op terugkomt (bijvoorbeeld).
9. Begrijp de beperkingen van het bedrijf
Misschien vinden ze je leuk en willen je ze het salaris geven dat je verdient, maar doen ze het toch niet vanwege beperkingen zoals een salarisplafond. Probeer er tijdens het gesprek achter te komen wat de beperkingen van het bedrijf zijn.
In grote bedrijven kan het zijn dat je niet meer betaald kunt krijgen dan anderen met een soortgelijke rol. Probeer dan te onderhandelen over zaken als de startdatum, vakantiedagen, flexibele werktijden en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Bij een kleiner bedrijf zijn deze secundaire arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld weer niet mogelijk, maar is er waarschijnlijk weer meer ruimte voor een salarisonderhandeling. Hoe beter je de situatie begrijpt, des te groter is de kans dat je een optie kunt voorstellen die voor beide partijen werkt.