Dit moet je wel én niet doen bij een onderhuidse puist
Een onderhuidse puist is niet fijn. Los van het feit dat je jezelf er niet zekerder door voelt, kan het ook nog ‘s pijn doen. Logisch dat je er asap vanaf wilt. Maar hoe pak je dat aan?
Onderhuidse pukkels komen voor op je gezicht, maar kun je ook tegenkomen in bijvoorbeeld je nek, op je billen en in je liezen. Vervelend, want soms zit ‘ie ook gewoon in de weg.
Onderhuidse puist?
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich diep onder de huid heeft genesteld. Net als bij een normale puist hopen talg en dode huidcellen zich op waardoor de huid ontstoken raakt.
Heeft een onderhuidse puist zich op jouw gezicht weten te nestelen? Dit kan je doen:
1. Wel: goede producten gebruiken
Deze tip geldt eigenlijk voor elke dag. Verzorg en hydrateer je huid met de juiste producten vol verzorgende ingrediënten. Skip uitdrogende alcohol en ga voor ingrediënten die je huid voeden en verbeteren.
Bij een hardnekkige onderhuidse puist kun je wat extra’s doen door benzoylperoxide te gebruiken. Let op: benzoylperoxide kan je huid irriteren, wees dus voorzichtig en gebruik er niet teveel van.
2. Wel: gebruik aloë vera of tea tree olie
Aloë vera gel werkt verkoelend en kan de roodheid en ontsteking van de puist verminderen. Smeer ‘s avonds voor je naar bed gaat de gel op je gezicht en laat het ‘s nachts zijn magie doen.
Tea trea olie reinigt de huid en verwijdert vettigheid en huidschilfers. Ga voor een goed product met voldoende werkende bestanddelen (minimaal 5 procent olie), zodat het echt zijn werk kan doen.
3. Wel: deppen met appelciderazijn
Appelciderazijn heeft een antibacteriële werking. Daarnaast neutraliseert het de pH-waarde van je huid. Dep met een watje op de puist om ‘m te behandelen.
Ook honing werkt antibacterieel en kan je gebruiken. Let wel: honing uit de supermarkt heeft te weinig werkende ingrediënten, het gaat dus om kwalitatief goede honing zoals Manuka honing.
4. Wel: de puist koelen
Heb je last van de onderhuidse puist? Dan kun je de puist ook koelen. Gebruik een koude, vochtige doek (leg ‘m bijvoorbeeld even in de koelkast of vriezer) of een ijsklontje en druk die één tot twee minuten op de puist. De doek kan je zo’n vijf tot tien minuten tegen je gezicht houden. De kou verminderd de pijn.
3. Niet: er de hele tijd aan zitten
Of beter gezegd: blijf er gewoon vanaf. En dat betekent dus ook dat je ‘m niet moet uitknijpen. De puist bevindt zich onder de huid en daar kun je simpelweg niet bij. Als je er veel aan gaat zitten of ‘m probeert uit te knijpen, beschadig je de huid en duurt genezing langer.
(Onderhuidse) puisten voorkomen
Wil je een (onderhuidse) puist in de toekomst voorkomen? Dat kan natuurlijk en gebeurt in eerste instantie van binnenuit. Door je lijf goed te verzorgen en te voorzien van voldoende vitamines kom je al een heel eind.
- Drink genoeg water: genoeg water drinken is belangrijk om je lichaam te hydrateren en afvalstoffen uit je lichaam af te voeren. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Slaap voldoende: tijdens je slaap krijgt je huid de kans om zich te herstellen. Slaap minimaal 7 en maximaal 9 uur per nacht.
- Eet de juiste voeding: door goede voeding binnen te krijgen, bied je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om je huid gezond te houden. Belangrijke vitamines voor je huid zijn vitamine A, C, D en E en omega 3-vetzuren. Bepekr teveel suikers en ongezonde vetten. Tip: zoek uit voor welke voeding je eventueel overgevoelig bent. Ook allergieën kunnen voor huidklachten zorgen.
- Vermijd stress: stress zorgt ervoor dat je huid meer talg aanmaakt dan nodig, waardoor een (onderhuidse) puist sneller de kop op zal steken.
- Goede gezichtsverzorging: blijf je gezichtshuid goed verzorgen met producten die passen bij jouw huidtype. Reinig en hydrateer je gezicht met producten zonder uitdrogende alcoholen en met voedende ingrediënten.
Meer over je huid goed verzorgen:
- Last van een droge huid? Deze voeding kan je helpen
- Van A tot Z – Deze supplementen moet je nemen voor een mooie huid
- Wat is collageen en waarom is het zo belangrijk voor je huid?
- 9 manieren waarop je ongemerkt je huid verpest