Ongesteld worden zonder te bloeden: hoe kan het en wat kan je doen?
Als er iets is waar je stress van krijgt, is het wanneer je menstruatie anders lijkt dan normaal. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je eens niet ongesteld wordt of dat je menstruatie een weekje later komt. Geen reden tot paniek voor een te late ongesteldheid, maar wat als je niet bloedt tijdens je ongesteldheid?
Het antwoord is ingewikkelder dan je denkt.
Niet bloeden tijdens menstruatie: kan dat?
Voordat we erin duiken is het belangrijk van te voren het verschil te weten tussen menstruatie en ovulatie. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen. Bij ovulatie, ook wel de eisprong genoemd, komt de eicel vrij van de eierstok. Dit gebeurt ongeveer veertien dagen vóór je menstruatie. Tijdens je menstruatie verlies je bloed, dus het komt weinig voor dat je niet bloed als je ongesteld bent. Maar, het is wel mogelijk.
Het komt weinig voor, maar het kan zeker voorkomen dat je niet bloedt tijdens je menstruatie. Je kunt niet ongesteld worden en wel ovuleren, maar je kunt ook ongesteld worden en niet ovuleren. Een moment waar je niet bloedt tijdens je ongesteldheid kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens je eerste menstruatie. Hier is het maagdenvlies nog intact.
Wel een ovulatie, maar geen menstruatie – of andersom
Wat ook kan voorkomen is dat je wel ovuleert, maar hierna geen menstruatie krijgt. Redenen dat jouw ovulatie niet synchroniseert met jouw ongesteldheid zijn onder andere veranderingen in je routine, zoals stress of zelfs schildklierproblemen.
Het kan ook omgekeerd zijn: je kunt menstrueren maar hiervoor geen ovulatie hebben gehad. Dit is voornamelijk het geval bij vrouwen die de pil slikken. Door de pil wordt de ovulatie tegengehouden, waardoor er geen eitje wordt losgelaten. Ze zullen wel bloeden, maar lichter dan een vrouw die niet aan de anticonceptiepil zit.
Menstruatieklachten, maar niet ongesteld
Het kan wel eens voorkomen dat je last hebt van menstruatieklachten, maar je niet ongesteld bent. Wanneer je last hebt van hormonale veranderingen, zoals een verstoorde hormoonhuishouding, kan het zo zijn dat het voelt alsof je ongesteld bent, maar je dat eigenlijk helemaal niet bent. Het kan ook zijn dat iemand in jouw huishouden ongesteld is, waardoor jij ook die symptomen voelt.
Ongesteld worden zonder te bloeden komt weinig voor, maar wanneer jij het idee hebt dat dit bij jou gebeurt, kan het nooit kwaad je huisarts te bezoeken.