Oorsmeer verwijderen? Zo doe je dat op de beste manier én zonder schade
He, wat zeg je? Als je merkt dat je ineens een stuk minder goed hoort, dan zou er een oorsmeerprop in je oor kunnen zitten. Die kan je zelf verwijderen maar ga niet, we herhalen NIET, aan de slag met een wattenstaafje. Je kunt zo’n oorprop veel beter op een andere manier verwijderen en hoe precies, vertellen we in dit artikel.
We hebben laatst al duidelijk gemaakt dat het gebruiken van een wattenstaafje in je oor een echte no go is. Maar dan ook echt – het kan je oor beschadigen dus gebruik die dingen gewoon niet meer. Zó maak je je oren wel goed schoon (zonder wattenstaafje dus).
Wist je dat een oorprop zelfs het gevolg kan zijn van het gebruikt van een wattenstaafje? Je duwt het oorsmeer dan zo diep in je oor, dat het oor zichzelf niet meer kan reinigen. Andere oorzaken van een oorprop kan een te smalle gehoorgang, vaak (muziek)oordoppen dragen of de overmatige aanmaak van oorsmeer zijn.
Zo verwijder je die oorprop zelf
De enige reden om een oorprop zelf te verwijderen, is als je echt merkt dat het je gehoor belemmert. Anders mag je jouw oorsmeer gewoon lekker laten zitten – jouw oor kan zichzelf namelijk prima zelf schoonhouden.
Om de blokkade in jouw oor wat zachter te maken, kan je een olie in je oor druppelen. Je kunt kiezen voor speciale oordruppels, maar op thuisarts lezen we dat ook sla- of olijfolie prima is. Druppel een klein beetje in het oor van de verstopping en blijf je hoofd even kantelen, zodat de druppels de tijd hebben om in de gehoorgang te gaan. Herhaal dit twee tot drie keer per dag – waarschijnlijk heeft het oorsmeer wel twee dagen nodig om wat zachter te worden.
Vervolgens kan je zelf met een oorspuit aan de slag. Dit is een pompje waarmee je voorzichtig lauwwarm water in je oor kunt spuiten om zo de blokkade te verwijderen. Je kunt voorzichtig aan de bovenkant van je oor trekken om zo het oorkanaal te vergroten, zodat het water gemakkelijker naar binnen kan. Droog daarna je oor met een zachte handdoek.
Vraag je huisarts om advies
Lukt het niet op de bovenstaande manier, of zie je het niet zitten om zelf met zo’n oorspuit aan de slag te gaan? Maak dan een afspraak met je huisarts om te kijken of de oorprop op een andere manier uit je oor gehaald kan worden. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je jouw oren kunt laten uitspuiten.
Zelf een gerstekorrel verwijderen? Zó kun je dat het beste doen